Gratis ov in Tallinn leidt tot minder files

tallinnIn januari van dit jaar voerde Tallinn, de hoofdstad van Estland, gratis ov in. Dat leidde tot 15 procent minder verkeer.

Tallinn is met 400.000 inwoners naar eigen zeggen de grootste stad ter wereld waar inwoners gratis met het ov kunnen reizen. Na zo’n vier maanden heeft de helft van de inwoners gebruik gemaakt van het gratis ov. Het gebruik van het ov nam met 14 procent toe. Het autoverkeer is met 15 procent teruggelopen. Er rijden nu dagelijks ongeveer 7600 auto’s minder de stad binnen.

Om het gratis ov te bekostigen rekent de stad op extra inkomsten die voortvloeien uit de komst van nieuwe inwoners die naar de stad verhuizen. Sinds januari 2012 nam het inwonertal met 9000 toe. 1000 inwoners extra genereren 1 miljoen euro aan extra belastinginkomsten. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het gratis ov de attractiviteit van de stad verhoogt. Er is wereldwijd belangstelling voor de ervaringen van Tallinn. Zo kreeg men onlangs bezoek uit China waar in de stad Chengdu (14 miljoen inwoners) ook een proef loopt met gratis ov. Die wordt gecombineerd met het limiteren van de toegang tot stad voor personenauto’s. Op basis van het kenteken krijgen automobilisten maximaal 1 werkdag per week toegang tot het centrum van de stad. Eind juni wordt bekeken op en in welke vorm de proef wordt voortgezet. In de Belgische stad wordt gestopt met het aanbieden van gratis ov. De stad kan het financieel niet meer opbrengen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.