Noordwijk drijft parkeerders uit de woonwijken richting boulevard

noordwijkMinder verschillende parkeertarieven en reguleringstijden en parkeren in woonwijken duurder maken dan bij het strand. Met deze strategie lukte het Noordwijk om de parkeerdruk in de woonwijken direct achter het strand te verlichten.

In het oude systeem kenden locaties dicht bij het strand een hoger parkeertarief dan typische woonstraten. Het gevolg was dat, om goedkoper uit te zijn, een deel van de parkeerders hun auto op een parkeerplaats in een woongebied parkeerden. Dit had een negatief effect op de parkeerdruk en dus op de leefomgeving van bewoners.

Begin juni gooide Noordwijk het roer om en maakte de parkeertarieven langs de boulevard 1 euro per uur voor de eerste twee uur en 2 euro per uur voor de volgende uren. Het tarief lag op circa 1,50 tot 2 euro per uur. De tarieven direct landinwaarts gingen van 1,70 euro naar 3 euro per uur.

Wethouder Martijn Vroom (CDA) met onder meer Verkeer, Parkeren en Parkeerbeheer in de portefeuille: “We hebben het betaald parkeren in Noordwijk duidelijker en meer klantvriendelijk willen maken. Het aantal verschillende tarieven is verminderd. Er is geen verschil meer in zomer- en winterseizoen en we hanteren een meer logische verdeling van parkeerlocaties voor bewoners en bezoekers. Veel verandert, maar het gebied waarin betaald parkeren geldt is hetzelfde gebleven.”

Nu de eerste zomermaanden achter de rug zijn, lijkt de operatie volgens Vroom geslaagd: “Er was ongelooflijk veel autobezoek vanwege het mooie zomerweer. Onze waarneming: de gewenste regulering is gelukt. Zon- en strandbezoekers hebben geen parkeerplekken in de wijken ingepikt.”

Toch liep niet alles op rolletjes. De introductie van de nieuwe aanpak leidde tot een hausse aan vergunningaanvragen. Er ontstond een enorme wachtrij. Daarom kreeg men bij de aanvraag van een parkeervergunning een tijdelijke vergunning, direct geschikt voor gebruik. Deze tijdelijke vergunning kon gebruikt worden tot men de definitieve vergunning per post kreeg toegestuurd, met het voorruitpasje.

Een definitieve evaluatie volgt nog.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.