Rotterdam introduceert kentekenparkeren met speciale stoeptegel

VerwijstegelMedio september start de introductie van kentekenparkeren in Rotterdam met een proef in het Oude Noorden. Speciale stoeptegels verwijzen parkeerders naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat, maar ook de betaald-parkeertijden en het zonenummer voor 06-parkeerders staan erop.

De gemeente wil het aantal automaten terugbrengen van 2.900 naar 350 om kosten voor aanschaf en onderhoud te verlagen. Dit is mogelijk, omdat de parkeerder bij kentekenparkeren geen parkeerkaartje meer achter de voorruit hoeft te leggen en steeds meer mensen betalen met 06-parkeren.

Op dit moment gaat bijna één op de vier betalingen voor parkeren al via 06-parkeren.

Vooral in de woongebieden komen minder parkeerautomaten te staan. Tijdens de proef gaat het aantal parkeerautomaten in het Oude Noorden terug van 138 naar 17 stuks.

Doordat de controle op betaald parkeren voortaan via het kenteken gaat, vervalt in 2014 de pas voor de parkeervergunning en komt er voor bezoek van bewoners een digitale bezoekersregeling.

Bewoners hoeven voor hun bezoek dan niet meer naar de automaat te lopen. Zij melden hun bezoek aan via internet, sms of telefoon. Zo bespaart de gemeente op kosten voor productie en verspreiding van passen. Bovendien gaat het verlenen van een parkeervergunning sneller.

Tijdens de proef wordt gekeken hoe de parkeerder de nieuwe manier van betalen en het aantal parkeerautomaten ervaart. De uitkomst kan aanleiding zijn aanpassingen door te voeren, voordat in 2014 kentekenparkeren stapsgewijs in heel Rotterdam wordt geïntroduceerd.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.