Groningen kiest voor meer prijsdifferentiatie parkeren

boterdiepGroningen gaat meer sturen met de parkeertarieven. Voorkeur-parkeergarages worden goedkoper, straatparkeren duurder.

Anders dan in veel vergelijkbare steden is in Groningen het parkeren op straat goedkoper dan in parkeergarages.

Om dit prijsverschil te verkleinen stelt het college voor om in 2014 de uurtarieven voor parkeren in garages niet te verhogen. De uurtarieven op straat stijgen wel: binnen de Diepenring van 2,30 naar 2,50 euro en in de resterende schilwijken van 1,60 naar 1,80 euro.

Daarmee moet het voor bezoekers van de stad aantrekkelijker worden om de auto te parkeren in één van de gemeentelijke parkeergarages.

Wat daarbij ook moet helpen is de invoering van dagtarieven van tien euro in de parkeergarages Boterdiep en Circus. Voor langparkeerders worden deze garages daarmee fors goedkoper dan de overige garages in de stad.

Het college wil ook de aantrekkelijkheid van de Oosterpoortgarage vergroten door daar op werkdagen een nieuw kantoortijdentarief in te voeren, waarmee tussen 7.00 en 19.00 uur voor maximaal tien euro per dag geparkeerd kan worden.

Deze langparkeertarieven kunnen al in november van dit jaar worden ingevoerd.

Ook voor bewonersparkeren heeft de stad maatregelen in petto.

Voor bewoners van het project de Stoker en de Brander krijgen als als proef voor de duur van twee jaar jaarlijks maximaal twaalf dagkaarten à tien euro voor de parkeergarage Euroborg. En bewoners van het CiBoGa project die geen recht hebben op een op een parkeervergunning op straat kunnen bij wijze van proef de komende twee jaar ruim 35 procent korting krijgen op een parkeerabonnement voor de Boterdiep- of Circusgarage.

De voorstellen van het college sluiten volgens B&W aan bij het coalitieakkoord, waarin is bepaald dat het gemeentelijk parkeerbedrijf commerciëler moet gaan werken en moet experimenten met prijsdifferentiatie.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.