Twee uur gratis parkeren leidt tot fors tekort

parkerenDe roep om parkeertarieven te verlagen om zo winkelgebieden een nieuwe impuls te geven klinkt steeds vaker. Maar het is de vraag of gratis parkeren tot meer klandizie leidt. In ieder geval leert een rekensom in Alphen aan de Rijn dat de gemeentekas het niet trekt om de eerste twee uur gratis te maken.

De gemeente Alphen aan den Rijn gebruikt de inkomsten uit parkeerbelasting om het parkeren kostendekkend te exploiteren. Daarom worden bijvoorbeeld ook de parkeervergunningen die door de Gemeente Alphen aan den Rijn worden verstrekt, op basis van kostendekkendheid aan de gebruiker doorbelast.

De gemeente heeft nu onderzocht wat de financiële effecten zouden zijn wanneer het parkeerbeleid van de gemeente wordt aangepast. Het zou dan gaan om de effecten van de eerste 2 uur gratis parkeren. Om de financiële gevolgen van een dergelijke wijziging te kunnen berekenen, is het betaald parkeergedrag van de Alphense parkeerder in kaart gebracht.

Het blijkt dat 5% van de parkeerders 2 uur of langer parkeren. De resterende 95% van de parkeerders vertrekt binnen 2 uur en zou bij aanpassing van het parkeerbeleid geen parkeerbelasting hoeven te betalen.

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft fors geïnvesteerd in het voorzien van voldoende parkeergelegenheid voor de Hoge en Lage Zijde. Veel kosten die samenhangen met deze investeringen hebben een structureel karakter. Vanwege deze investeringen en het onderhoud van deze parkeervoorzieningen, resulteert 2 uur vrij parkeren in een jaarlijks tekort op de begroting van 2,85 miljoen euro. Dit tekort loopt de komende jaren zelfs verder op.

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.