Maastricht: taxi in plaats van nachtbussen

Met ingang van zaterdag 28 februari rijden er geen nachtbussen meer in Maastricht. De cafés sluiten allemaal op een ander tijdstip en een taxi met een paar man kost net zo veel, zo zegt de gemeente. Daardoor is het aantal passagiers fors gedaald.

Het afgelopen jaar is geprobeerd om met een tweetal maatregelen deze ontwikkeling tegen te gaan. Als eerste is de opstapplaats van de nachtbussen teruggebracht naar de Markt en er is een promotiecampagne gevoerd. Ondanks deze maatregelen is het gebruik van de voorziening op een laag niveau gebleven. In 2008 hebben in totaal 8.500 mensen gebruik gemaakt van de nachtbussen, een gemiddelde van minder dan acht reizigers per rit. Het exploitatieverlies bedroeg in 2008  € 35.000,- Op hoogtijdagen (1999) maakten 25.000 reizigers gebruik van de nachtbus.

In de overweging om de nachtbusritten af te schaffen is ook gekeken naar de sociale factor van de nachtbussen; het bieden van een alternatief om in de nachtelijke uren veilig thuis te komen. Daaruit blijkt dat het nachtbusvervoer op de korte afstanden prijstechnisch nauwelijks kan concurreren met het snellere, flexibelere en comfortabelere taxivervoer, aldus de gemeente. Zeker bij vervoer van meerdere passagiers tegelijk. Iets wat zeer gebruikelijk is in de nachtelijke uren. Het taxivervoer heeft de oorspronkelijke functie van het nachtbusvervoer daarmee deels overgenomen. Prijs en flexibiliteit hebben de toegankelijkheid en gebruik van de taxi vergroot. Daarnaast is het aanbod van taxi’s momenteel ruim voldoende om aan de vervoersvraag te kunnen voldoen.

Verder is de afgelopen jaren een grote diversiteit ontstaan in de sluitingstijden van de horeca. Dit heeft geleid tot een grotere spreiding van het huiswaarts kerende uitgaanspubliek. Bijkomend gevolg is eveneens dat de huidige vertrektijden van de nachtbussen niet meer (kunnen) corresponderen met de sluitingstijden van de horeca.

Het nachtlijnennet heeft in zijn huidige vorm dan ook haar functie verloren en het exploitatieverlies is daarmee buiten proportioneel. Vandaar het besluit om te stoppen met de voorziening.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.