Parkeertarieven blijven stijgen

besteparkeergarageTarieven in Nederlandse parkeergarages zijn in de gemeenteraadsperiode van 2010-2014 met 26% gestegen. De tarieven voor parkeren op straat stegen in die periode met 17%.

Dat blijkt uit de Nationale Parkeertest van Detailhandel Nederland. De tarieven voor parkeergarages zijn in 2014 gemiddeld met 5% gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Extra grote stijgingen werden dit jaar doorgevoerd in Den Haag bij de Pleingarage (44%) en bij de Grifthoekgarage in Utrecht (25%).

Het gemiddelde tarief voor een uur parkeren van de 80 onderzochte parkeergarages is €2,73. Het duurste uur parkeren kost €5,71, in de Dam/Bijenkorfgarage en de Kolkgarage in Amsterdam. Parkeren in Hoofddorp is goedkoper. Voor het tarief van €0,80 kunnen consumenten een uur lang parkeren in de Viermerengarage.

De tarieven voor parkeren op straat zijn in 2014 met 2% gestegen, maar het aantal parkeerplekken waarvoor betaald moet worden is door gemeenten sterk uitgebreid.

Van 28 gemeenten zijn de parkeertarieven voor parkeren op straat in het centrum onderzocht en de betalingsmogelijkheden geïnventariseerd. Het gemiddelde parkeertarief per uur in het centrum voor parkeren op straat is €2,64. Het hoogste tarief voor parkeren op straat wordt gerekend in het centrum van Amsterdam, namelijk €5,00 per uur. In Hoofddorp staat de auto in het centrum een uur geparkeerd voor €1,23.

Detailhandel Nederland meldt ook positieve ontwikkelingen. Dit jaar is de Centrumgarage in Hoofddorp uitgeroepen tot de beste parkeergarage van Nederland. De parkeergarage voerde geen tariefsverhoging in en de parkeerkosten voor bezoekers zijn laag, namelijk 0,50 eurocent per 27 minuten. Verder is de garage goed onderhouden, zijn beveiligingscamera’s aanwezig en is de bewegwijzering naar de parkeergarage goed op orde.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.