Amsterdam introduceert ondernemersjaarkaart parkeren

amsterdamVoor ondernemers in Amsterdam die niet de mogelijkheid hebben om een (extra) parkeervergunning aan te vragen, is de ondernemersjaarkaart de manier om toch voor een lange tijd te parkeren.

Vanaf 1 april 2014 komt de ondernemersjaarkaart beschikbaar voor parkeren op straat. De ondernemersjaarkaart is vooral gericht op kleine ondernemers en wordt ingevoerd als experiment. Voorlopig zijn er 1000 kaarten beschikbaar.

In het huidige vergunningstelsel kunnen ondernemers maar 1 bedrijfsvergunning per 5, 10 of 50 medewerkers krijgen (afhankelijk van het gebied). Deze kaart biedt kleine ondernemers een nieuwe mogelijkheid om een jaar lang te parkeren in de buurt van hun winkel of bedrijf. De maatregel is onderdeel van het in november 2012 door het college vastgestelde Parkeerplan.

De ondernemersjaarkaart is een aanvullend parkeerproduct op de bestaande dag-, week- en maandkaarten. Een maandkaart in bijvoorbeeld het € 5,-/uur-gebied kost € 972,- per maand. Het tarief van deze nieuwe ondernemersjaarkaart is relatief lager dan een maandkaart. Het tarief is vergelijkbaar met tarieven van commerciële garages. De kaart is 24 uur per dag geldig gedurende een heel jaar en is direct verkrijgbaar.

De ondernemersjaarkaart is van toepassing op het Parkeerplangebied, dat overeenkomt met de gebieden in de stad waar straattarieven van € 5,-, € 4,-, € 3,- en € 2,40 gelden. Net als bij dag-, week-, en maandkaarten kan een ondernemersjaarkaart gebruikt worden in het tariefgebied waarvoor het is aangeschaft en in alle goedkopere tariefgebieden. De kaart kost jaarlijks:
• € 4.375,- (€ 5,-/uurzone)
• € 3.500,- (€ 4,-/uurzone)
• € 2.625,- (€ 3,-/uurzone)
• € 1.750,- (€ 2,40/uurzone)

De invoering van de ondernemersjaarkaart is onderdeel van het Parkeerplan Amsterdam, dat erop gericht is om de parkeerdruk in het centrum te verminderen. Het verminderen van de parkeerdruk gebeurt onder andere door het openstellen van parkeergarages voor vergunninghouders. Hierdoor komen parkeerplekken op straat vrij. Een deel van de vrijgekomen plekken is beschikbaar voor houders van ondernemersjaarkaarten.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.