Ook VNG haakt af bij betalen per minuut

parkerenEen wettelijk verplichting om betalen per minuut door te voeren bij het parkeren is weinig zinvol, nu steeds meer gemeenten overstappen op belparkeren. Na de Raad van State veegt ook de VNG de vloer aan met het wetsvoorstel van Kamerlid Kuiken.

Parkeerbelasting kon men tot voor kort alleen voorafgaand aan het parkeren betalen door het inwerpen van muntgeld, betalen met pin of chip in een parkeerautomaat. Sinds enige tijd bestaat ook de mogelijkheid van belparkeren, waarbij vooraf een reservering wordt gemaakt (aanmelden) en achteraf per minuut wordt betaald. Daar maken inmiddels ruim 100 gemeenten gebruik van. Gezien de snelle ontwikkelingen rondom mobiel betalen in het algemeen en belparkeren, gaat de VNG ervan uit dat binnen afzienbare tijd ook in de overige 50 gemeenten die parkeerbelasting heffen belparkeren mogelijk zal zijn. ‘Daarmee is het probleem nagenoeg geheel ingehaald en zijn daarmee nut en noodzaak van uw wetsvoorstel niet meer aanwezig’, aldus schrijft de VNG aan Kuiken.

De VNG voegt daar nog aan toe dat vaak al per tijdseenheid (vooraf) kan worden betaald, omdat veel gemeenten de minimale tijdseenheid om te parkeren op straat afstemmen op de minimale geldinworp bij de parkeerautomaten. Bijna al deze gemeenten hebben in de Parkeerverordening als tarief een bedrag per uur opgenomen. Dit wil echter niet zeggen dat de minimale parkeertijd ook gelijk is aan één uur. In de meeste gemeenten geldt 10 eurocent als minimale inworp geldt. Afhankelijk van het tarief per uur kan je dan parkeren, variërend van 1 minuut (6 euro/uur) tot 8 minuten (0,75 euro/uur).

Ook voor private aanbieders van parkeergelegenheid in parkeergarages of op parkeerterreinen is er weinig noodzaak wettelijk betalen poer minuut door te voeren. ‘Wij zijn van mening dat de wetgever zich in principe niet moet bemoeien met de wijze waarop de markt tussen aanbieders en gebruikers van in dit geval parkeergelegenheid functioneert’, stelt de VNG. Bovendien, steeds meer parkeerexploitanten zijn al overgegaan of gaan over tot betaling per kleinere tijdseenheden. Betaling per kleinere tijdseenheden betekent bovendien niet dat het parkeren goedkoper zal worden voor de klant.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.