Nieuwe parkeerautomaten met kentekeninvoer in Utrecht

Deze week is de gemeente Utrecht gestart met het vervangen van de parkeerautomaten in de binnenstad. De nieuwe automaten maken digitaal parkeren mogelijk en werken daardoor anders dan de huidige. Als test zijn in januari al vier testautomaten geplaatst. De nieuwe automaten die nu worden geplaatst, zijn verbeterd op basis van de ervaringen van gebruikers.

De eerste nieuwe parkeerautomaten worden geplaatst in Wijk C. Hierna volgen Janskerkhof e.o., Springweg en Nieuwegracht. Rond half april zal de hele binnenstad voorzien zijn van de nieuwe parkeerautomaten. De nieuwe automaat is herkenbaar aan een verlicht kleurenscherm (touchscreen) en een PIN terminal.

Wat parkeerders vooral zullen opmerken is dat zij voortaan hun kenteken moeten invoeren voor het kopen van een parkeerkaartje. Dit is een belangrijke stap naar het digitaal parkeren, waarbij het kenteken wordt vastgelegd in een centrale database. Met digitaal parkeren en de nieuwe automaten  wordt real-time parkeren mogelijk. De parkeerder betaalt dan alleen voor de daadwerkelijk geparkeerde tijd via bel- of smsparkeren of met creditcard. Naar schatting wordt dit volgend jaar ingevoerd.

De nieuwe automaten accepteren geen muntgeld. Betalen kan met pinpas, chipknip of creditcard (Maestro, Visa, Mastercard). Dus nooit meer op zoek naar kleingeld. Buitenlandse toeristen kunnen het menu doorlopen in het Engels en kunnen ook gemakkelijk betalen met hun pinpas of creditcard.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.