Aanvalsplan Reisinformatie in de vertraging
Het Aanvalsplan Reisinformatie zal pas dit voorjaar/begin zomer het licht zien. Eerder mikte het ministerie nog op eind vorig jaar. Het plan zal ondermeer de reisinfo over het ov op een hoger niveau moeten brengen.
Het Aanvalsplan zal ‘richtinggevend en vernieuwend zijn’, aldus minister Eurlings. ‘Wij willen ondersteunen dat van persoon tot persoon de beste keuze gemaakt kan worden. Daarbij staat mij reisinformatie voor ogen waarbij zowel de kosten en de duur van de reis als de belasting van het milieu worden weergegeven.’
Voor het openbaar vervoer zijn afspraken gemaakt over reisinfo die door alle vervoerders geleverd zal worden. De oprichting van de Nationale Databank Openbaar Vervoer zal daarvan het resultaat zijn, aldus de minister.
Inmiddels lopen er op de korte termijn een aantal acties. In het kader van het Actieplan “Groei op het spoor” wordt de informatievoorziening op en rond de 50 grootste stations onder handen genomen door zogenaamde informatieteams. Er wordt nagegaan op welke wijze de verschillende informatie op de verschillende borden bij elkaar gebracht kan worden en helderder en overzichtelijker voor de reiziger gepresenteerd.
De NS ontwikkelt samen met de stads- en streekvervoerders verder informatieborden met actuele informatie voor trein, metro en bus. In 2008 zijn er op een aantal stations panelen geplaatst, waaronder Den Helder, Alkmaar, maar ook Amsterdam Bijlmer ArenA.
In het NMB is verder afgesproken om reisinformatie in alle concessies op te nemen. In antwoord op Kamervragen deelde Eurlings verder mee welke bijdrage commerciële partijen aan de ov-reisinfosystemen leveren. 9292 investeert jaarlijks 6 mln. De NS geeft in het kader van 5% groei op het spoor 25 mln. uit en heeft nog een 125 mln. te besteden. De ANWB geeft circa 2 à 3 mln. per jaar uit aan info over de weg.