Automobilisten mijden winkelcentra met parkeerproblemen

parkerenEen op de vijf automobilisten mijdt stadscentra of winkelcentra waar men niet goed kan parkeren. Voor de helft is het parkeeraanbod reden om wel eens met de fiets, lopend of met het ov naar het stadscentrum te gaan.

Dat blijkt uit een onderzoek van ANWB en CROW naar ‘Trends in het parkeren’. De ANWB vroeg leden naar hun ervaringen, CROW vroeg deskundigen hoe ze de ontwikkelingen op parkeergebied inschatten.

De ANWB-leden die zeggen niet met de auto naar het centrum te gaan, doen dat omdat ze de parkeerkosten te hoog vindt (zegt 78 procent), men geen parkeerplek denkt te vinden (51 procent) of omdat men de parkeerplaatsen te krap vindt (33 procent).

Parkeerproblemen raken niet alleen de winkelende centrumbezoekers. Drie van de tien automobilisten zouden vaker met de auto naar het werk gaan, als men daar beter kon parkeren.

Uit het onderzoek blijkt verder dat betalen met de mobiele telefoon sterk in opkomst is.

In een jaar tijd verdubbelde het aantal gebruikers, inmiddels is het dé manier van betalen voor 14 procent van de automobilisten.

Deskundigen verwachten dat de trend van muntgeldloos betalen doorzet en dat  over vijf jaar mobiel betalen de meest gebruikte betaalmethode.
Niet dat het betalen altijd van een leien dakje gaat. De helft van de ANWB-autobezitters loopt wel eens tegen problemen aan bij het betalen bij een parkeerautomaat. Kapotte of slecht leesbare automaten, een grote loopafstand naar de automaat, begrijpelijkheid en onvoldoende betalingsmogelijkheden noemt men het meest.

Gemeenten zien het liefst dat automobilisten gebruikmaken van parkeergarages. Daarom maken ze die vaak wat goedkoper dan parkeren op straat. Toch is dat niet het belangrijkste argument voor automobilisten om de parkeergarage te verkiezen boven parkeren langs de stoeprand, zoals de helft van de ANWB-autobezitters aangeeft. “Omdat ik achteraf kan betalen”, geeft 68 procent als reden op om een parkeergarage binnen te rijden. Het idee dat de auto daar veiliger staat is voor 60 procent – mede – reden de parkeergarage te gebruiken.

Hoewel de meeste autobezitters dus de voorkeur geven aan parkeren in een parkeergarage, is er toch nog altijd een behoorlijk groep die liever op straat parkeert: een vijfde van de ANWB-autobezitters. Hiervan geeft 40 procent als reden dat men het lastig manoeuvreren vindt in een parkeergarage.

Daarnaast noemen vier van de tien vrouwen met een voorkeur voor straatparkeren als argument dat men het op straat veiliger vindt omdat men de kans kleiner acht om lastiggevallen te worden.

Eveneens vier van de tien ouderen die liever op straat parkeren geeft dit op als reden.

Het onderzoek laat ook zien dat vrouwen anders parkeren dan mannen.

En het gaat niet over de krappe afmetingen van een parkeerplek, want evenveel mannen als vrouwen hebben daar moeite mee. Maar vrouwen laten zich vanwege parkeerperikelen minder vaak weerhouden van een bezoek met de auto aan het stadscentrum. Ze kiezen minder vaak voor een parkeergarage en maken zich minder zorgen over mogelijke parkeerschade in de parkeergarage. Ze parkeren vaker langs de straat omdat ze dat, zoals hiervoor al opgemerkt,  veiliger voor zichzelf vinden. En wanneer ze wel voor de parkeergarage kiezen, doen ze dat omdat het makkelijker inparkeren is.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.