Noordwijk weert parkerende toeristen uit woongebieden

noordwijkDoor het tariefsysteem drastisch om te gooien is Noordwijk erin geslaagd parkerende toeristen uit de woonwijken te weren.

In het oude systeem kenden locaties dicht bij het strand een hoger parkeertarief dan de woonstraten. Het gevolg was dat een deel van de parkeerders hun auto op een parkeerplaats in een woongebied parkeerden. Dit had een negatief effect op de parkeerdruk en dus op de leefomgeving van bewoners.

In 2013 gooide Noordwijk het roer om en maakte de parkeertarieven langs de boulevard 1 euro per uur voor de eerste twee uur en 2 euro per uur voor de volgende uren. Het tarief lag op circa 1,50 tot 2 euro per uur. De tarieven direct landinwaarts gingen van 1,70 euro naar 3 euro per uur.

Dat blijkt het gewenste effect op te leveren. Uit een evaluatie blijkt dat de parkeerdruk in woonwijken is afgenomen. Door het stelsel van tarieven parkeren toeristen minder in typische woonstraten en juist meer op de parkeerplaatsen die ook voor hen zijn bedoeld, zoals de boulevards en de parkeerpleinen.

Dit is niet ten koste gegaan van de parkeeropbrengsten van de gemeente, integendeel. De opbrengst van toeristen van buiten Noordwijk steeg met 10%.

Door meer eenheid in de tariefgebieden is het systeem bovendien eenvoudiger dan voorheen. Er zijn nu nog maar twee tariefgebieden, die het hele jaar door van toepassing zijn. In het verleden waren dat er acht met ook een onderling afwijkend seizoensregime.

De wildgroei van verschillende soorten vergunningen met talloze uitzonderingen is eveneens gestopt en teruggebracht van ruim vijftig in het verleden tot acht nu. In het algemeen ervaren de Noordwijkers hun vergunning als makkelijk in het gebruik.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.