Gratis parkeren in Harderwijk

harderwijkParkeerders kunnen hun auto in Harderwijk vanaf maart 2015 twee uur gratis stallen in de Houtwalgarage. Van maandag tot en met vrijdag zijn de eerste twee parkeeruren kosteloos. De gemeente hoopt met deze maatregel vooral de eigen inwoners te verleiden om weer in de binnenstad hun inkopen te doen.

Het gaat om een proef van een jaar. Afhankelijk van het succes, wordt daarna besloten om het experiment wel of niet om te zetten in permanent beleid. Naast de Houtwalgarage, maakt ook het parkeerterrein aan de Westeinde onderdeel uit van de proef. Ook daar geldt dus dat de eerste twee uur parkeren gratis zijn.

Harderwijk gaat met deze maatregel overduidelijk de strijd aan met de omliggende gemeenten. In Ermelo en Putten is het parkeren in de binnenstad namelijk helemaal gratis. Uit een onlangs gehouden passantenonderzoek is bovendien gebleken dat met name inwoners van Harderwijk hun binnenstad steeds vaker links laten liggen. Zij doen hun inkopen steeds vaker elders.

Hier liggen volgens de gemeente meerdere reden aan ten grondslag, maar het feit dat ook voor een kort bezoek aan de binnenstad al een paar euro parkeergeld moet worden betaald, zou een rol kunnen spelen.

De parkeerproef start in maart 2015 en duurt een jaar tot maart 2016. De gederfde inkomsten door de proef worden geraamd op 90.000 tot 150.000 euro.

Onderwerpen:

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.