Bijna één op de tien reizigers mijdt openbaar vervoer wel eens wegens onveiligheid

Bijna een tiende van de Nederlanders die met het openbaar vervoer reizen, voelt zich soms zo onveilig dat zij liever voor een andere vervoerswijze kiezen, of zelfs thuisblijven. In Rotterdam en Den Haag komt dit het meest voor, aldus het CBS.

Begin 2008 gaf 9 procent van de OV-reizigers aan het openbaar vervoer wel eens te mijden, omdat ze dat niet veilig vinden. Bij 2 procent van de reizigers kwam dit vaak voor. Deze cijfers zijn de afgelopen jaren vrijwel niet veranderd.

Vooral vrouwen hebben last van onveiligheidsgevoelens in het openbaar vervoer: ruim 13 procent kiest hierdoor wel eens voor ander vervoer of thuisblijven. Mannen hebben hier minder problemen mee: slechts 5 procent van hen mijdt wel eens het reizen per metro, tram, trein of bus.
In de regio’s Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden gaven OV-reizigers het vaakst aan dat onveiligheidsgevoelens hen wel eens in de weg staan. Bijna 20 procent kiest hierdoor minder vaak voor het openbaar vervoer. Ook in Amsterdam-Amstelland is dit aandeel met 14 procent relatief hoog.

In het noordoosten en zuiden van het land voelen passagiers zich relatief veilig. In regio’s als Groningen, Drenthe en Brabant-Zuidoost mijdt nog geen 5 procent de trein of bus wegens onveiligheidsgevoelens.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.