Amsterdammers willen wel buiten centrum parkeren

pietheingarageRuim 900 autobezitters uit het centrum van Amsterdam hebben zich de afgelopen weken aangemeld voor het experiment Langparkeren. De gemeente biedt bewoners in het centrum die hun auto weinig gebruiken, de mogelijkheid om hun auto – met behoud van de parkeervergunning en tegen een financiële vergoeding – in een garage buiten het centrum te parkeren.

Eind juli zijn autobezitters uit de oude binnenstad en de Plantagebuurt uitgenodigd om aan het experiment deel te nemen. In de Piet Heingarage, de eerste garage die voor de deelnemende langparkeerders open is gesteld, staan dagelijks gemiddeld 120 langparkeerders.

De gemeente wil in het centrum graag meer ruimte creëren. Bijna 30% van de vergunninghouders in Centrum gebruikt de auto minder dan 1 keer per week. Met het aanbod te parkeren aan de rand van de stad biedt de gemeente die vergunninghouders voor wie de nabijheid van de auto minder belangrijk is, een alternatief. De vrijgekomen parkeerplekken verlagen de parkeerdruk en het biedt de gemeente de mogelijkheid om de openbare ruimte te verbeteren.

Vergunninghouders krijgen voor elke 24 uur die zij aaneengesloten parkeren een vergoeding. De vergoeding stopt na 40 dagen langparkeren. Op deze manier verdient men tot maximaal 50% van het vergunningstarief terug. Na deze 40 dagen kan de vergunninghouder, weliswaar zonder vergoeding maar kosteloos, gebruik blijven maken van de langparkeergarage.

Automobilisten hebben geen garantie op een plek in de parkeergarages, maar met de speciale app, ‘Parkeerplan’,

Kan men zien of er plek is in de deelnemende garages.

De proef duurt een jaar. Medio september kunnen de geselecteerde vergunninghouders ook terecht in parkeergarage Oostpoort (Polderweg, stadsdeel Oost) en dit najaar zal garage Oranjekwartier (Koningin Wilhelminaplein 30, stadsdeel Nieuw West) ook worden geopend waardoor langparkeerders in drie parkeergarages buiten het centrum kunnen parkeren. Het experiment wordt tussentijds gemonitord. Is de proef succesvol, dan wordt langparkeren onderdeel van het parkeerbeleid.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.