NMBS en NS Hispeed presenteren hogesnelheidstrein Amsterdam-Brussel

NMBS en NS Hispeed presenteerden de nieuwe hogesnelheidstrein voor het traject Amsterdam – Brussel. De trein krijgt de naam mee: Fyra.

De hogesnelheidstrein die maximaal 250 km/uur rijdt, zal ingezet worden op het traject Amsterdam – Schiphol – Rotterdam – Antwerpen – Brussel en Amsterdam – Schiphol – Rotterdam – Breda. De hogesnelheidstrein, gebouwd door AnsaldoBreda in Italië, is een prototype. Dit houdt in dat hij aan de buitenkant volledig gereed is maar aan de binnenzijde voorzien is van meet- en testapparatuur. Binnenkort start het testrijden op de HSLZuid in Nederland en de hogesnelheidslijn L4 in België. De testen worden uitgevoerd in opdracht van AnsaldoBreda, die gedurende het testprogramma eigenaar blijft van de trein. Na afloop van het testprogramma gaat de trein terug naar de fabrikant AnsaldoBreda in Italië om te worden afgebouwd.
Afhankelijk van de testresultaten worden 19 hogesnelheidstreinen naar verwachting een jaar na start testen gefaseerd ingezet op het traject Amsterdam-Brussel.
NS Hispeed gaat eerder over de HSL-Zuid rijden dan dat hogesnelheidstrein Fyra het testtraject heeft afgerond. Naar verwachting zullen vanaf najaar 2009 onder dezelfde naam Fyra zogenaamde Traxx-locomotieven met Intercity-rijtuigen met 160 km/u over de HSL-Zuid rijden. Zodra hogesnelheidstrein Fyra door het testprogramma heen is, zal zij de Traxx-treinen met 250 km/u vervangen.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.