VNG moppert over uitblijven milieudifferentiatie parkeertarieven

Lage parkeertarieven voor schone en zuinige auto’s, hogere tarieven voor milieubelastende auto’s. Een dringende wens van stadsbestuurders die immers voor de opgave staan
de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar de benodigde wetswijziging laat al jaren op zich wachten.
Begin volgend jaar zou een aantal steden experimenteel starten met gedifferentieerde parkeertarieven. Maar de wetswijziging die de proeven mogelijk moet maken is niet op tijd klaar. Dat liet minister Cramer deze week de Tweede Kamer weten.Een wijziging van de Gemeentewet moet de vier grote steden en Leiden en Apeldoorn in staat stellen het gebruik van schone auto´s te stimuleren met lagere parkeertarieven. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen de proeven pas 1 januari 2011 van start.
Meer steden willen naar milieudifferentiatie van hun parkeertarieven. Zo heeft Nijmegen al in 2007 het plan vastgesteld om bezitters van schone en zuinige auto’s korting te geven op het tarief van hun parkeervergunning. Helaas ontbrak en ontbreekt nog steeds de wettelijke mogelijkheid, aldus VNG. De VNG wil dat het Rijk meer voortvarendheid betracht en zo snel mogelijk met een wetsvoorstel komt.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.