Blauwe zone houdt winkels bereikbaar

EuterpepleinMoet je per se betaald parkeren invoeren om langparkeerders te weren, of lukt het ook met een blauwe zone? Amersfoort heeft goede ervaringen met de laatste oplossing.

In september 2015 werd op het Euterpeplein op vrijdag en zaterdag van 9.00 uur tot 18.00 uur een blauwe parkeerzone van twee uur ingesteld. Het doel van deze proef was parkeerruimte voor winkelend publiek te creëren en langparkeerders het parkeerterrein langs de Flierbeek en de omliggende straten te laten gebruiken. Uit onderzoek leidt de gemeente af dat de parkeerzone goed werkt.

Vergelijking van de parkeertellingen vóór en na invoering van de blauwe zone, laat zien dat de parkeerdruk op het plein op de vrijdag en zaterdag fors is afgenomen, van 85-95% op de piektijden, naar rond de 55-65%. Veel langparkeerders (bewoners en werknemers) parkeren nu elders en het parkeerterrein langs de Flierbeek wordt nu veel beter gebruikt.

In het hele gebied rond het Euterpeplein is de parkeerdruk met circa 10% gestegen. In sommige omliggende straten is de parkeerdruk hoog, wat soms leidt tot parkeerovertredingen. Op wat grotere loopafstand is er echter nog steeds voldoende parkeerruimte. Op de maandag tot en met donderdag is de parkeerdruk nog steeds vergelijkbaar met voor de proef.

Toch is niet iedereen tevreden. Omwonenden uit straten rond het plein geven aan een hogere parkeerdruk te ervaren of ze zijn bang dat de zone wordt uitgebreid. Bewoners ervaren de alternatieve parkeermogelijkheden zoals het terrein langs de Flierbeek als onaantrekkelijk of onveilig. Ook ziet men nu veel vrije ruimte op het plein waar men ook op de ‘blauwe zone momenten’ graag weer zou parkeren.

De winkeliersvereniging ervaart de regeling echter als positief omdat bezoekers nu makkelijk een vrije plek vinden. Zij zien het liefst een uitbreiding van de blauwe zone voor de hele week vanwege de duidelijkheid voor bezoekers van het plein.

Gelet op de resultaten van de parkeeronderzoeken zet de gemeente de blauwe zone voorlopig in de huidige vorm voort. Er wordt geen ontheffingsregeling voor bewoners ingesteld, omdat de verwachting is dat de nu ontstane parkeerruimte zich opvult, zodra een tweede supermarkt binnenkort in bedrijf komt.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.