Koreaanse bussen krijgen Apeldoornse aandrijving

Het Apeldoorns bedrijf e-Traction maakt de komende jaren circa 2000 stadsbussen in Korea geschikt voor elektrisch vervoer. De order voor de eerste 5 prototype bussen is door de Apeldoornse producent van wielnaafmotoren geboekt om de radicale overgang naar elektrisch stadsvervoer in Korea mogelijk te maken.

Het stadsvervoer in Seoel gaat net als Veolia in Apeldoorn gebruikmaken van e-Tractions wielnaafmotor TheWheel, wereldwijd de enige direct beschikbare ‘direct drive’ motor, die over langere trajecten volledig emissieloos rijden mogelijk maakt. Het Koreaanse enthousiasme voor e-Traction is een direct gevolg van het gebruik van elektrische bussen in de gemeente Apeldoorn. In het kader van het project TheWhisper rijdt vervoerder Veolia met elektrische bussen van e-Traction.
e-Traction is een Apeldoorns ingenieursbedrijf en ontwikkelaar van elektrische aandrijfsystemen voor de transportsector. Haar belangrijkste innovatie vormt de gepatenteerde wielnaafmotor TheWheel, die significant zuiniger, schoner en stiller is dan bestaande hybride aandrijfsystemen. Partners in het project TheWisper zijn: Veolia Transport, e-Traction Europe B.V., Eneco, provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn en het ministerie van Verkeer en Waterstaat

De keuze van Korea voor elektrisch stadsvervoer vloeit voort uit de recente omarming door de Koreaanse regering van een actieve ‘groene politiek’ (Green Growth). De komende vijf jaar wordt 84,5 miljard dollar vrijgemaakt om de nationale economie te verduurzamen. Dit is 2 procent van het Koreaanse bruto nationaal product. Het gaat daarbij onder andere om nadrukkelijker keuzes voor alternatieve vormen van energie (wind, water, zon) en het stimuleren van elektrisch vervoer (bussen, auto’s).

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.