Alternatief voor LoRa-netwerk

nb-iotHet LoRa-netwerk van KNP krijgt concurrentie. Ook Vodafone en T-Mobile komen met vergelijkbare systemen waarmee bijvoorbeeld parkeerplaatsen kunnen worden voorzien van bezet/niet bezet signalering.

KPN voltooide onlangs de uitrol van het LoRa-netwerk, waarmee in de verkeerswereld al proeven worden gedaan met het traceren van fietsen en het detecteren van auto’s op parkeerplaatsen.
NS experimenteerde al met LoRa op een aantal OV fietsen. Men kon zo zien hoeveel kilometer een OV fiets afgelegt. En Nedap testte parkeersensoren die van het LoRa-netwerk gebruik maken.
Vodafone heeft nu bekend gemaakt dat hun eerste commerciële Narrow Band Internet of Things (NB-IoT) netwerken in 2017 live zullen gaan in Duitsland, Ierland, Nederland en Spanje.
NB-IoT biedt net als LoRa een lange accuduur, lagere kosten, en een uitgebreide dekking. Consumenten zullen dankzij NB-IoT een breed scala aan producten, diensten en toepassingen gaan zien, variërend van water- en gasmeters tot rookalarmkastjes en slimme parkeergarages, aldus Vodafone.

Vodafone rondde kort geleden een test af waarbij een product via NB-IoT was verbonden met een commercieel netwerk. Vodafone Spanje verbond een parkeersensor die op een parkeerplek was ingebouwd binnen het Vodafone Plaza in Madrid. Een smartphone app liet zien dat de plek bezet was zodra er een auto werd geparkeerd, en vervolgens weer beschikbaar werd zodra de auto van de plek wegreed.

Ook T-Mobile is inmiddels op de markt met een NB-IoT-netwerk in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en de omgeving Schiphol. In de loop van 2017 wordt het netwerk landelijk uitgerold.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.