12 miljoen voor modernisering reisinformatie De Lijn

De Vlaamse vervoerder De Lijn zal 12 miljoen euro investeren in de modernisering van haar reisinformatie. Digitale informatieborden en kleurcodes zijn de belangrijkste nieuwe ingredienten.
Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt: ‘Uit het tevredenheidsonderzoek van De Lijn blijkt dat de reizigers informatie en communicatie heel belangrijk vinden. Daarom investeren we 12 miljoen euro in een nieuwe aanpak van de reisinformatie. De reizigers zullen gemoderniseerde informatie krijgen, zowel bij de voorbereiding van hun rit als tijdens de rit. We willen daarmee niet alleen de tevredenheid van de reizigers verhogen, maar ook nieuwe reizigers aantrekken.’
Het gaat niet alleen om de klassieke informatie over de dienstregelingen aan de halte en op de website, maar ook om informatie in realtime over de volgende rit, bijvoorbeeld bij een omleiding of een verstoorde dienstverlening.
Naast een moderne lay-out is het gebruik van kleuren het grootste verschil met de oude halteborden, netplannen en dienstregelingen. Dankzij het gebruik van een kleur per lijn kunnen de reizigers makkelijk hun lijn herkennen. Een andere nieuwigheid is dat de schuilhuisjes voortaan een naambordje krijgen aan de voorkant en de zijkant. Zo zullen de reizigers ook van uit het voertuig de naam van de volgende halte kunnen zien.
Reizigers zullen aan de halte ook in realtime geïnformeerd worden via digitale schermen. Aan 300 belangrijke haltes in heel Vlaanderen zullen reizigers op zo’n scherm kunnen aflezen hoe laat hun bus of tram vertrekt, en of de rit vertraging heeft. De eerste informatieborden worden geplaatst in januari 2009. Antwerpen krijgt 120 zulke borden, Limburg 30, Oost-Vlaanderen 60, Vlaams-Brabant 50 en West-Vlaanderen 40.
De modernisering van de informatie aan de 40 000 haltes zal anderhalf jaar duren. Mechelen komt begin 2009 als eerste aan de beurt. Tegen midden 2009 moeten de haltes in Antwerpen, Gent en de grote steden aangepast zijn, tegen december 2009 de kleine steden. Over twee jaar (juni 2010) moeten ook de 25 000 haltes in de buitengebieden uitgerust zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.