Gratis parkeren Veenendaal werkt wel, maar mag niet

Het gratis parkeren op zaterdag in Veenendaal leidde inderdaad tot meer bezoek aan het centrum. Maar inmiddels moet er wel weer betaald worden.

De gemeente Veenendaal wilde het bezoek aan het centrum van Veenendaal stimuleren. Daarvoor heeft de gemeente een proef uitgevoerd met gratis parkeren op zaterdag in drie gemeentelijke parkeergarages. Deze proef liep van half november 2015 tot 31 december 2016.

Blijkens een evaluatie hebben de ondernemers tijdens de proef in meerderheid een toename van de omzet op zaterdag en een gelijkblijvende omzet op doordeweekse dagen geconstateerd.

En in de gemeentelijke garages met gratis parkeren stonden vooral op zaterdag ook meer parkeerders, zo’n 1.400 per zaterdag.

Dat ging wel ten koste van de Q-park garages waar wel betaald moest worden. Dat bedrijf heeft via de rechter inmiddels weten te bewerkstelligen dat het gratis parkeren op zaterdag in de gemeentelijke parkeergarage is afgeschaft.

De extra geparkeerde auto’s hoeven trouwens niet allemaal nieuwe klanten te zijn. Meer parkeren komt voort uit extra bezoekers, van een verschuiving van gebruik van de fiets naar autogebruik en een verschuiving van doordeweeks naar zaterdag.

Onderzoek onder de bezoekers van Veenendaal centrum en onder de inwoners van Veenendaal en de omliggende regio geeft aan dat deze effecten inderdaad spelen. Zo’n 30 procent geeft bijvoorbeeld aan vaker met de auto te komen in plaats van een andere vervoermiddel.


Mail de redactie

MEER OVER DIT ONDERWERP