Scanauto Amsterdam. Bron: gemeente Amsterdam

Scanauto controleert nu ook op foutparkeren

Scanauto Amsterdam. Bron: gemeente AmsterdamParkeren op stoepen, fietspaden of buiten de aangegeven vakken – dat kan in Amsterdam een flinke prent opleveren. De stad controleert hier sinds deze maand extra op. En wel met de scanauto’s die normaal gesproken altijd natrekken of autobestuurders wel betalen voor hun parkeerplekje.

Foutparkeren, het is een van de grootste ergernissen van de Amsterdammers, ziet het stadsbestuur. Mensen zetten hun wagen vaak ook maar ergens neer, omdat ze de kans op een boete van 90 euro klein achten, is hun ervaring. Dit moet veranderen, vindt het bestuur. Bij wijze van proef gaan de scanauto’s die nu controleren op betaald parkeren, ook controleren op foutparkeren. Amsterdam is naar eigen zeggen de eerste gemeente in Nederland die dat doet. Volgend jaar voorjaar wordt de proef geëvalueerd.

Beoordeling ter plekke

Hoe het werkt is simpel. Alle betaald parkeren-vakken staan met gps-locatie in een computersysteem. Als de scanauto een kenteken koppelt aan een locatie die niet als een parkeervak geregistreerd staat, bekijkt een handhaver op kantoor aan de hand van vier foto’s of het een fout geparkeerde auto betreft. Als dat het geval is, gaat een collega-handhaver op straat er meteen op af. Hij beoordeelt de situatie ter plekke en legt zo nodig een boete op.

Tijdens de proef doet Amsterdam meer dan alleen verkeerd parkeergedrag beboeten. Met de signalen die de scanauto’s oppikken, krijgt de gemeente nog beter inzicht waar en wanneer foutgeparkeerd wordt. Daar kunnen dan preventieve maatregelen genomen worden.

Sinds deze maand zijn twee van de scanauto’s volledig elektrisch en emissieloos. Hun aantal breidt rap uit: volgend jaar moeten er elf van zulke auto’s door de stad rondrijden.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is redacteur van VerkeersNet.nl. Hij schrijft ook regelmatig voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.