Gemeente Arnhem maakt van parkeertransacties open data

De gemeente Arnhem is portaal begonnen waarop alle parkeertransacties vanaf 2014 tot heden te zien en te gebruiken zijn. Het gaat dan om open data zoals inrijtijd, betaaltijd, betaalmiddel en uitrijtijd van de drie gemeentelijke parkeergarages en het straatparkeren. Uiteraard zonder vermelding van naam of kenteken. De gemeente Arnhem heeft hiermee naar eigen zeggen een primeur.

Het Nationaal Parkeer Register, onderdeel van de RDW, stelt al jaren statische en dynamische parkeerdata als beschikbaar als open data. Dat gaat echter alleen om het aantal vrije parkeerplaatsen in garages, die bijvoorbeeld worden aangegeven op de borden langs de centrumring. Arnhem is naar eigen zeggen de eerste gemeente die elke transactie via open data beschikbaar stelt.

De portal is een logische stap volgens de gemeente. “Het zou de ambitie van elke overheid moeten zijn om zoveel mogelijk data beschikbaar te stellen als open data, zeker omdat het gaat om data die betrekking hebben op zaken die met belastinggeld worden gefinancierd. Dat past bij openbaar bestuur”, laat verantwoordelijk wethouder Leisink weten. “De samenleving is bovendien creatiever dan de overheid als het gaat om het toepassen van de data.” De parkeerdata is gratis raadpleegbaar via http://opendata.arnhem.nl.

Voorspellen

Aan de hand van de data is onder andere te voorspellen of er in een bepaalde straat, op een bepaald moment, een vrije parkeerplaats beschikbaar is. Uiteindelijk zouden daarmee apps of routeplanners kunnen worden ontwikkeld die niet alleen de route weergeven maar ook sturen op beschikbaarheid van parkeerplaatsen, is het idee.

Open data stelt gebruikers in staat zelf trendanalyses te maken of verbanden te leggen met andere databronnen. Bewoners, bedrijven en kennisinstellingen kunnen op die manier nieuwe informatiediensten ontwikkelen en datagedreven oplossingen vinden voor maatschappelijke vraagstukken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.