Nationaal Parkeer Register verwerkt recordaantal transacties

Het Nationaal Parkeer Register (NPR) heeft vorig jaar 290 miljoen transacties afgehandeld. Dat is 67 procent meer dan het jaar daarvoor. Het NPR voorziet voor dit jaar wederom een forse groei in het aantal transacties.

Het Nationaal Parkeer Register (NPR) is een landelijke database, beheerd door de RDW, waarin alle actuele parkeerrechten op kenteken geregistreerd staan. Het register bestaat sinds 2011 en is een initiatief van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV), een coöperatie van en voor gemeenten.

In het register staat van een geparkeerde auto de start- en stoptijd. Op dezelfde manier leggen gemeenten langdurige parkeervergunningen vast. Handhavers kunnen digitaal controleren of een auto een zogeheten parkeerrecht voor een bepaald parkeergebied heeft.

Forse groei

Van de 290 miljoen transacties ging het om 87 miljoen keer om het melden van een parkeerrecht. Dat kan een parkeeractie zijn, maar ook het registreren van een parkeervergunning voor langere tijd. 79 miljoen parkeerrechten werden ook weer gestopt. Het grootste aantal transacties, 112 miljoen, bestond uit het controleren van een parkeerrecht door parkeerhandhavers. De resterende 12 miljoen ging om informatiebevragingen. De SHPV en de RDW voorzien voor dit jaar wederom een forse groei in het aantal transacties.

In totaal gebruikten 80 gemeenten in 2017 het Nationaal Parkeer Register voor mobiel parkeren. Omdat Assen, Goes en Valkenswaard inmiddels ook zijn aangesloten, staat de teller nu op 83. Achttien gemeenten registreren ook vergunningen in het NPR. Even zoveel gemeenten leggen ook de parkeertransacties van parkeerautomaten vast. Utrecht gebruikt NPR ook voor vergunningen voor hun milieuzone.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een gratis proefabonnement van een maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.