Meer belangstelling voor P+R rond Amsterdam

Het gebruik van P+R-voorzieningen rond Amsterdam blijft toenemen: in de eerste zeven maanden van 2008 nam de bezettingsgraad met 17 procent toe. Concreet zijn dat in totaal 173 duizend auto’s.
De gemeente streeft naar uitbreiding van de huidige P+R-capaciteit met 3650 plaatsen op locaties langs de Ring A10 waar de bezoeker van de stad gemakkelijk kan overstappen op het openbaar vervoer. Momenteel zijn er vier P+R-locaties: Sloterdijk, Amsterdam ArenA, Zeeburg en Olympisch Stadion. Deze week werd een vijfde P+R-locatie – Bos en Lommer – in gebruik genomen.
Tussen 2008 en 2012 zijn voor het realiseren van de 3650 P+R-parkeerplaatsen investeringen nodig van ongeveer 110 miljoen euro, waarvan de gemeente 70 procent (77 miljoen) voor haar rekening neemt. De overige 30 procent zal uit private financiering en bijdragen van rijk en provincie moeten worden verworven.
Naast het vergroten van het aantal P+R-parkeerplaatsen, zal ook een aantal maatregelen worden uitgewerkt om het gebruik van de P+R-terreinen te bevorderen, zoals een promotiecampagne, verbeterde dienstverlening , bewegwijzering , voor-en natransport. Hiervoor heeft de gemeente een bedrag van ongeveer 800.000 euro per jaar gereserveerd.
Bovendien stelt de gemeente van 2009 tot 2012 jaarlijks 380.000 euro beschikbaar om bezoekers van de stad de vijf gratis retourtjes met het openbaar vervoer vanaf P+R-locaties naar de stad aan te bieden. Voor 2008 gaat het om 150.000 euro.

Parkeren op een P+R-voorziening van de gemeente Amsterdam kost zes euro per 24 uur. Bezoekers krijgen daarbij gratis maximaal vijf retourtjes met het openbaar vervoer naar de stad.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.