Parkeer en Bel trekker voor het Servicehuis Parkeer en Verblijfsrechten

Volgens het Servicehuis Parkeer en Verblijfsrechten gaan zes gemeenten zich binnenkort aansluiten. Het gaat om Enschede, Hengelo, Oosterhout, Almere, Heerenveen, Zutphen. Ze zouden daarmee samen met Amsterdam de eerste gemeenten zijn die daadwerkelijk gebruik gaan maken van de Registratie Parkeer en Verblijfsrechten van het SHPV. Directe aanleiding is meestal de invoering van parkeer en bel.

Het Servicehuis en de Registratie Parkeer- en Verblijfsrechten is het een administratieve voorziening voor gemeenten voor het vastleggen en ontsluiten van parkeer- en verblijfsrechten. Volgens het SHPV betekent dat een behoorlijke verlichting van de administratieve lasten voor gemeenten. Voor de serviceproviders belparkeren betekent het SHPV eveneens een lastenverlichting: zij hoeven niet meer met iedere gemeente apart een overeenkomst te sluiten. De dienstverlening van het SHPV bestaat uit het aanbieden van een centraal register voor parkeer- en verblijfsrechten en uit het sluiten van overeenkomsten voor de betrokken marktpartijen. Daarnaast verzorgt het SHPV ook de operationele afhandeling van (financiƫle) transacties.
Zowel gemeentelijke als private parkeerbedrijven kunnen aansluiten op het SHPV. Zij sluiten een overeenkomst met het SHPV voor de dienstverlening. Gemeenten die een overeenkomst willen sluiten met het SHPV, moeten hierover het college van B&W een besluit laten nemen. Daarnaast betekent invoering van Parkeer&bel en het gebruik van de Registratie Parkeer- en Verblijfsrechten voor gemeenten ook een -vaak kleine- aanpassing van de lokale Parkeerverordening. Hierover moet de raad een besluit nemen. Het SHPV in oprichting heeft een checklist/draaiboek gemaakt voor gemeenten die willen aansluiten. Deze checklist vermeldt alle stappen die je als gemeente moet zetten voor aansluiting.

De RDW is bezig met de laatste testen van het Register parkeer- en verblijfsrechten (RPV), dat zij ook in beheer zullen nemen na oplevering. In het RPV worden de parkeerverordeningen van alle deelnemers opgenomen, dus: de gebieden waar betaald parkeren geldt, de regelingen, de tarieven en de uitzonderingen. Gemeenten leveren deze gegevens aan, iedere gemeente kan alleen zijn eigen gegevens raadplegen in het register.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.