Er komt ruimte op de rails, voor 4,5 miljard euro

Elke tien minuten een reizigerstrein en een groene golf voor goederen op het spoor. De capaciteit op het spoor neemt de komende jaren met 50 procent toe. Reizigers én verladers krijgen veel meer keuze bij vervoer via de weg of via het spoor. Dat belooft het rapport ‘Ruimte op de Rails’, het gezamenlijke actieplan van de spoorsector.

Begin 2008 nodigde Eurlings de spoorsector uit met plannen te komen om de tot 2020 verwachte groei van het reizigers en goederenvervoer op het Nederlandse spoorwegnet te kunnen verwerken. ProRail, NS en de Belangenvereniging Rail Goederenvervoerders (BRG) hebben de handen ineengeslagen met als resultaat een integraal voorstel dat past binnen de door de minister verwachte financieringsruimte van 4,5 miljard euro.
Met Ruimte op de Rails wordt het spoor in 2020 optimaal benut, aldus de organisaties. ‘Op grote stations aan belangrijke corridors hoeft niemand meer te rennen om de trein te halen: er komt er elke tien minuten een.’ Goederen- en reizigerstreinen rijden minder vaak over hetzelfde spoor. Dat komt de betrouwbaarheid en de capaciteit ten goede, zowel voor reizigers als voor de verladers. Resultaat is dat er op de belangrijkste corridors 50 procent meer intercity’s kunnen rijden en dat de grote groei van het goederenvervoer per spoor kan doorgaan dankzij een toekomstvaste routering voor goederentreinen.
Ruimte op de Rails voorziet in een efficiënte capaciteitsvergroting: nieuwe rails aanleggen waar nodig en maatregelen die zijn toegesneden op de specifieke trajecten. Bijvoorbeeld meer ruimte op het spoor door goederentreinen over andere routes te leiden of door perrons geschikt te maken voor langere reizigerstreinen. En soms door het aanleggen van inhaalsporen, zodat Intercity’s kunnen doorrijden, terwijl de Sprinter stopt op de kleinere stations. Er komt ook meer ruimte op het spoor door slimmer te plannen en flexibel en gericht om te gaan met speling op een bepaald traject of knelpunt. De eveneens uitgewerkte variant van zes Intercity’s en zes sprinters per uur, kan op termijn een kosteneffectieve bijdrage leveren aan de mogelijk verder toenemende mobiliteitsvraag. Tijdens de planstudie zal blijken in hoeverre deze variant gerealiseerd kan worden binnen het budget van € 4,5 miljard.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.