Vlaanderen kwalificeert parkeerplaatsen langs de snelweg

De Vlaamse overheid heeft een gedetailleerd kwaliteitssysteem samengesteld in overleg met de concessiehouders van de parkeerplaatsen langs de snelwegen. De resultaten vallen wat tegen. Weliswaar voldoen nu veertien autosnelwegparkings aan de criteria van het kwaliteitsysteem – drie meer dan in 2009 – door de jaren heen blijft het aantal vrij constant.
Langs de autosnelwegen geven grote witte verkeersborden de afritten naar parkings aan. Bij de afrit naar een kwaliteitsparking staat op die verkeersborden een blauw-witte afbeelding met één, twee of drie sterren. Dat men op een erkende kwaliteitsparking aanbeland is, moet ook blijken uit het verzorgde sanitair en de vriendelijke bediening, aldus de Vlaamse overheid.
De meeste autosnelwegparkings worden beheerd door privébedrijven die er benzinestations, snackbars, restaurants en motels uitbaten. Om die bedrijven ertoe aan te zetten hun dienstverlening te verbeteren, heeft de overheid in overleg met de sector een kwaliteitssysteem opgezet dat rekening houdt met netheid, veiligheid, informatievoorziening, toegankelijkheid en bewegwijzering. Jaarlijks controleren onafhankelijke inspecteurs elke parking minstens drie keer. Alleen parkings die aan alle voorwaarden voldoen, mogen het kwaliteitsmerk voeren. Dat de kwaliteit niet sterk groeit heeft verschillende redenen, aldus de Vlamingen. Sommige uitbaters van de parkeerterreinen lijken het onderhoud van het sanitair louter als een kostenpost te beschouwen, waarop zij sterk willen besparen. Ook het zwerfvuilprobleem blijft een heikel punt.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.