P+R Breukelen

Groen licht voor nieuwe parkeergarage in Breukelen

P+R Breukelen

De provincie Utrecht gaat een nieuwe parkeergarage bouwen bij de P+R in Breukelen. Daardoor komen er 200 extra parkeerplekken beschikbaar op het P1-terrein in het Rode Dorp, vlakbij station Breukelen. Volgens de provincie moet de garage voldoen aan de vraag naar parkeerplekken, de parkeeroverlast voorkomen en een stimulans geven aan het gebruik van het openbaar vervoer.

De provincie Utrecht kocht in 2014 al drie P+R-terreinen in de buurt van station Breukelen, maar besloot dat de parkeercapaciteit nog verder moest worden uitgebreid. Uiteindelijk koos de provincie voor P+R terrein P1 bij het busstation, omdat deze locatie bij het station Breukelen voldoende ruimte biedt voor uitbreiding en daarvoor het meest geschikt is. “Rekening houdend met wensen uit de omgeving is de maximale bouwhoogte van de nieuwe P+R garage begrensd tot 9 meter en is het totaal aantal parkeerplaatsen beperkt tot maximaal 400.”

OV-knooppunt

Momenteel zijn er in totaal 699 parkeerplaatsen beschikbaar op de parkeerlocaties bij dit Utrechtse station, maar dat is niet langer voldoende. Het hindert de doorontwikkeling van Breukelen als knooppunt voor het regionaal openbaar vervoer, want P+R Breukelen speelt als OV-knooppunt een belangrijke rol voor de bereikbaarheid van de regio’s Utrecht en Amsterdam. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat investeringen in de nieuwe P+R niet alleen het gebruik van het openbaar vervoer bevorderen, maar er ook voor zorgen dat een aanzienlijk aantal automobilisten dagelijks de spits mijdt.

Bovendien stelt de provincie dat de realisatie van de parkeergarage moet bijdragen aan het verminderen van parkeeroverlast in de directe omgeving. De provincie zal daarover overleg voeren met de gemeente Stichtse Vecht en bewoners in de wijk. Er is maximaal 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bouw van de nieuwe garage, die de provincie over één tot twee jaar in gebruik wil nemen. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden en effecten van betaald parkeren op deze locatie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.