OV planner op de mobiel voor de hele reis

Hij bestaat nog niet echt, maar een prototype van de Personal Travel Assistent werd vorig week getoond op het World Congress on Information Technology in Amsterdam. Hiermee plan je je OV-reis op je mobieltje. Daarna bewaakt de PTA jouw reis tot je op je plek van bestemming bent. Of hij er binnenkort echt komt, is nog de vraag.

Sinds 2007 werkt de gemeente Amsterdam samen met Seoel, San Francisco en Cisco aan het Connected Urban Development programma. Dit programma is een onderdeel van het Clinton Global Initiative. Connected Urban Development illustreert de mogelijkheden van ICT-toepassingen voor innovatieve duurzame ontwikkeling. In dat kader werd de Personal Travel Assistent ontwikkeld. De PTA geeft een mobiel, actueel en persoonlijk reisadvies op basis van de afzonderlijke voertuigpositie en de individuele reizigerlocatie. Rijdt je bus niet? De PTA adviseert je vanzelf een andere reis. Vertrekt je bus later? De PTA vertelt je dat je nog even kan doorwerken. Ga je een aansluiting missen? De PTA zoekt vanzelf een alternatief. En nooit meer kijken naar vertrektijden op borden in de stationshal, want de PTA bewaakt jouw vertrektijd. Je nooit meer afvragen bij een halte of de tram nog wel komt of dat je beter kunt gaan lopen. Door GPS-informatie weet jouw PTA op je mobiel precies waar jouw tram is.


De PTA doet meer dan de bestaande reisplanners. Het is een applicatie voor op de mobiele telefoon en combineert de volgende gegevens:
• de ingeplande reis van de gebruiker (welk vervoer heb je voor welke reis gekozen?)
• de actuele tijd (hoe laat is het nu?)
• de actuele GPS-gegevens van de gekozen bus, tram, metro of trein voor de ingeplande reis van de gebruiker (waar is je vervoer nu?)
• de actuele GPS-gegevens van de gebruiker (waar ben jij nu?).
De PTA bewaakt al deze gegevens zelfstandig en controleert voortdurend of alles nog in orde is voor de geplande reis. De PTA waarschuwt de gebruiker wanneer hij weg moet om een bus te halen, meldt uit zichzelf verstoringen en geeft zonodig meteen alternatieve reismogelijkheden. De gebruiker hoeft niets meer te doen na het inplannen van zijn reis – de PTA bewaakt alles. Het is dus niet meer nodig om zelf opnieuw informatie te halen bij reguliere reisplanners of borden met vertrektijden in stationshallen. Dit komt door de zogenaamde ‘bewakingsmodule’.
De technische oplossing voor de bewakingsmodule is onlangs gerealiseerd en nu beschikbaar. Het is voor zover bekend voor het eerst dat deze techniek op het gebied van OV-reisinformatie succesvol is ontwikkeld. Of de applicatie er daadwerkelijk binnenkort komt is nog onduidelijk. Op 1 juli 2010 lopen de contracten van het huidige PTA-project af en wordt de communicatie van de PTA-server met alle benodigde systemen (9292, GOVI-database met GPS-informatie) afgesloten. De bouwstenen van de PTA zijn als Open Ontwikkel Structuur voor iedereen beschikbaar om mee verder te gaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.