Winterbanden. FOTO Pixabay

Half miljoen auto’s rijdt nog steeds op winterbanden

Bijna 500.000 auto’s rijden ondanks de hoge zomertemperaturen nog steeds op winterbanden. Dat schat BOVAG na een controle van 1.658 auto’s. Daarvan reed meer dan 5 procent nog steeds op winterbanden en dat percentage komt op een totaal wagenpark van 9 miljoen overeen met 500.000 auto’s.

Dit betekent ook dat de situatie niet is verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Twee jaar terug was het aandeel nog 5,7 procent. Verder vindt BOVAG het opvallend dat vooral bij veel oude, kleine auto’s de banden nog niet zijn gewisseld en dat automobilisten niet alleen verschillende merken, maar ook afwijkende types banden hebben gemonteerd.

Langere remweg

De controle van de autobanden is uitgevoerd op grote parkeerplaatsen in Breda, Roosendaal, Arnhem/Duiven, Amsterdam en Utrecht op 30 en 31 juli. Op meerdere plekken werd het toen warmer dan 30 graden. Het rijden op winterbanden tijdens de zomermaanden is onverstandig. Het rubber van deze banden is zachter en het profiel heeft speciale groefjes, zodat die goede grip bij koude omstandigheden en bij sneeuw. Bij hoge temperaturen zorgt dit juist voor langere remweg, minder grip, meer slijtage, meer afrolgeluid en een hoger brandstofverbruik.

De controleurs kunnen winterbanden aan verschillende kenmerken herkennen. Ze hebben bijvoorbeeld veel kleine groefjes op het loopvlak. Daarnaast staat er op de zijkant vaak een commerciële benaming die aanduidt voor welk seizoen de band bedoeld is. Veel auto’s blijken ook te zijn uitgerust met vierseizoenenbanden, wat de controleurs een ideale oplossing vinden voor de gemiddelde Nederlandse automobilist.

“Met een hoogwaardige vierseizoenenband is het mogelijk om veilig (genoeg) te rijden in de zomer én in de winter, zonder dat daarvoor elk halfjaar de banden gewisseld moeten worden. Voor veelrijders is de aparte zomer- en winterband nog immer het beste alternatief”, aldus BOVAG.

Lees ook:

Half miljoen auto’s ondanks extreme hitte op winterbanden

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.