De meeste elektrische auto's vind je in Noord-Brabant. Foto: Archief TankPro

VVD Amsterdam: geef elektrische auto’s korting op parkeren

De meeste elektrische auto's vind je in Noord-Brabant. Foto: Archief TankPro

Als het aan de Amsterdamse VVD-fractie ligt, wordt het parkeren van een elektrische auto snel goedkoper. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft in juli een wetsvoorstel ingediend, waardoor gemeenten zelf zouden kunnen bepalen hoeveel korting zij geven op parkeertarieven voor groene auto’s. Daarmee komt ruimte voor dit VVD-voornemen in de gemeente Amsterdam.

De Amsterdamse VVD-fractie heeft vragen gesteld aan het college van B en W over de ruimte die gemeenten hierdoor krijgen bij het vaststellen van parkeertarieven en parkeervergunningen. Volgens gemeenteraadslid Anne Marttin kan het wetsvoorstel van de staatssecretaris ingezet worden om elektrisch rijden te stimuleren. “De Amsterdamse VVD verkiest een dergelijke ‘positieve’ stimulans boven het ‘straffen’ van diesel- en benzineautobezitters”, schrijft Marttin.

Korting

De VVD stelde al in het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een korting van 50 procent te willen geven op parkeervergunningen voor elektrische auto’s. Nu is het volgens het gemeenteraadslid zaak dat Amsterdam hier snel werk van maakt. Bovendien moet de korting ook gaan gelden voor parkeren op straat. Het stadsbestuur wordt in ieder geval gevraagd om een onderzoek uit te voeren, dat draait om de vraag hoeveel korting op vergunningen en parkeertarieven nodig is om bewoners over de streep te trekken om elektrisch te gaan rijden.

Marttin vraagt het college van B en W dan ook of het positief staat tegenover een korting van 50 procent op een parkeervergunning. Bovendien denkt de VVD dat de total cost of ownership (tco) van een elektrische auto aantrekkelijker wordt door goedkopere parkeertarieven en het gemeenteraadslid wil weten of het stadsbestuur het met haar eens is. “Verwacht het college dat een lagere tco het aantrekkelijker maakt om elektrisch te rijden?”, schrijft ze.

Actieplan Schone Lucht

Amsterdam heeft het Actieplan Schone Lucht, met als doelstelling uitstootvrij en stil verkeer in 2030. Onderdeel van dit plan is om reizigers over te halen meer gebruik te maken van schoon en aantrekkelijk vervoer. Marttin zou ook graag zien dat het kortingsbeleid op de parkeertarieven voor schone auto’s aan één van de pijlers van het plan wordt toegevoegd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “VVD Amsterdam: geef elektrische auto’s korting op parkeren”

Roel Sannes|13.08.20|17:11

Nu dit weer! wat gebeurd hier nu: overal krijgen gebruikers van elektrische auto`s van alles aan kortingen en kwijtscheldingen. Dit wordt een selectief beleid. Kortingen op parkeren,gratis parkeren,geen wegenbelasting,subsidie op aankoop en ga zo maar even door. Mensen die geen elektrische auto kunnen kopen of er niets aan hebben zijn dus constant de dupe.Wij als brandstofgebruikers betalen dus steeds meer voor anderen. Dit neigt naar discrimineren. En de regering is hier mee begonnen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.