Parkeren in woonwijk Arnhem1

Parkeercontrole in Arnhem efficiënter en eerlijker met scanauto

Parkeren in woonwijk Arnhem1

De parkeercontrole in Arnhem wordt volautomatisch. Een elektrische scanauto gaat controleren of straatparkeerders betaald hebben, wat volgens de gemeente efficiënter én eerlijker is. Meer mensen zullen naar verwachting gaan betalen, omdat op deze manier dagelijks veel meer geparkeerde voertuigen kunnen worden gecontroleerd.

Een voorstel voor de inzet van de scanauto is woensdag door het college van B en W naar de raad gestuurd. De scanauto is operationeel tussen 9.00 en 23.00 uur, zeven dagen in de week. Op die manier kunnen circa 4.500 straatparkeerplaatsen meerdere keren per dag worden gecontroleerd. De gemeente benadrukt dat de automatische controle voldoet aan wet- en regelgeving op het gebied van privacy. Kentekens van auto’s die betaald hebben worden binnen 48 uur na controle vernietigd. Die van overtreders worden bewaard zolang de afhandeling van een eventueel bezwaar en beroep duurt.

Het voertuig

De auto controleert op mogelijke foutparkeerders door automatisch de kentekens te scannen van voertuigen in de straten waar betaald parkeren geldt of waar alleen met een vergunning geparkeerd mag worden. Daarbij wordt in het ‘nationaal parkeer register’ vastgesteld of er betaald is. Dat is niet anders dan nu ook gebeurt, maar op dit moment vindt het nog handmatig plaats met behulp van een handcomputer.

Voor de automatische controle van het kenteken, is het wel nodig dat dit kenteken wordt geregistreerd. Maar volgens de gemeente Arnhem is momenteel van 95 procent van alle betreffende auto’s het kenteken geregistreerd. Deze automobilisten hebben een digitale parkeervergunning, digitale gehandicaptenparkeerkaart of maken gebruiken van een parkeerapp. Nog maar 5 procent koopt dus nog een kaartje aan de parkeerautomaat, waarbij nu nog geen kenteken hoeft te worden ingevoerd. Door dit voorstel is dat straks van elke parkeerder nodig.

Fraude gehandicaptenkaarten

Arnhem hoopt bovendien hierdoor de fraude met gehandicaptenkaarten aan te pakken. Deze parkeerkaart wordt gedigitaliseerd en (landelijk) aan een kenteken gekoppeld, zodat ze minder aantrekkelijk worden om te stellen. “Daarmee voorkomen we fraude en lopen gebruikers van deze kaarten minder risico op auto-inbraken. Gehandicaptenparkeerkaarten zijn populair bij het dievengilde, omdat je er gratis mee kunt parkeren op gereserveerde parkeerplaatsen”, aldus de gemeente.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.