Deelauto van Greenwheels op parkeerplaats

Extra deelauto’s voor Den Haag om aan vraag te voldoen

Persbericht: Greenwheels

Om aan de toegenomen behoefte aan deelauto’s te voldoen, plaatst autodeelbedrijf Greenwheels in november veertig wagens extra in Den Haag. Niet eerder zijn door dit bedrijf zoveel wagens tegelijkertijd in een stad geplaatst en hierdoor komt het totale aantal in de hofstad nu op 155 stuks uit. “We zien een stijgende bezettingsgraad van onze deelauto’s in Den Haag, zowel de compacte auto’s, als de ruimere variant”, vertelt directeur Andrew Berkhout.

Volgens het bedrijf kan alleen op die manier aan de stijgende vraag worden voldaan. Het lijkt er hierdoor op dat deelauto’s een vlucht nemen. In 2000 waren nog maar vijf wagens in Den Haag te vinden en in 2011 honderd. Veertig wagens extra in één keer is dus een grote stap.

Leefbaarheid

Greenwheels is blij met de populariteit van de deelvoertuigen, omdat die volgens het bedrijf een positieve bijdragen leveren aan de leefbaarheid in de steden. Uit onderzoek van Goudappel Coffeng blijkt dat ongeveer 24 gebruikers samen één wagen van Greenwheels delen. Een geplaatste deelauto zorgt zo voor gemiddeld elf auto’s minder op straat.

De nieuwe voertuigen worden op verschillende locaties in de hofstad geplaatst. Ze zijn beschikbaar voor iedereen met een rijbewijs. De voertuigen zijn te vinden via de Greenwheels-app en staan in een begrensd vast gebied of op een vaste parkeerplaats. Een deelauto betaal je alleen bij gebruik en het openen van de wagen kan de app of met een OV-jaarkaart.

Minder autogebruik

Niet alleen scheelt het gebruik van een deelauto blik op straat, maar de gebruikers rijden gewoonlijk ook minder dan eigenaren van een auto. Uit het onderzoek van Goudappel Coffeng is naar voren gekomen dat deze reizigers gewoonlijk beter nadenken over mobiliteit en dus vaker het OV of de fiets pakken. Die conclusie werd ook getrokken in onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Hieruit bleek dat autodelers 8 tot 13 procent minder CO2 uitstoten. Andrew Berkhout: “Als grondlegger van autodelen in Nederland helpen we gemeenten van Nederland om de steden leefbaarder te maken. We zijn trots op onze rol en wat we hebben bereikt. Onze ambities zijn groot, we geloven in een deelauto voor iedereen en denken graag met gemeenten mee over de steden van de toekomst.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.