Pilaar in parkeergarage

Onderzoek: veel parkeergarages scoren onder de maat op gemak

Verschillende Nederlandse parkeergarages hebben smalle parkeervakken, krappe bochten, betonnen pilaren of enorm steile taluds. Qua parkeergemak scoren dan ook meerdere garages nog altijd onder de maat. Dat blijkt uit een test van de ANWB onder veertig parkeergarages in twintig steden.

Zestien van de onderzochte garages scoren een 7 of hoger. De garage Katwolderplein in Zwolle is het beste beoordeeld, door de ruimte opzet, de extra faciliteiten en de goede veiligheid voor voetgangers. Een kwart krijgt echter nog een onvoldoende.

Beoordeling

De ANWB heeft de garages onder meer beoordeeld op toegankelijkheid, de grootte van het parkeervak, voetgangersveiligheid en voorzieningen. Naast de garage in Zwolle was het team ook te spreken over de Lammermarkt in Leiden. Hier zou de kans op schade minimaal zijn. Beduidend minder positief zijn ze over Rozet in Arnhem, de Haagse Markthof en Hoogvliet Centrum in Leiden.

De ANWB komt ook met enkele eisen waaraan elke goede parkeergarage zou moeten voldoen. Het in- en uitrijden moet gemakkelijk zijn, er is duidelijke routing nodig, de parkeervakken moeten zeker 2,40 meter breed zijn en in de parkeervakken horen geen pilaren te staan. Voor de veiligheid zijn verder gebruiksvriendelijke overgangen tussen de parkeerverdiepingen onmisbaar.

Verkeersveiligheid

In het onderzoek is verder gekeken naar de parkeertarieven. Het blijkt dat automobilisten veel geld kunnen besparen door te zoeken naar de goedkoopste plek. De ANWB doet dit onderzoek om informatie te geven over goede, veilige en betaalbare parkeervoorzieningen. “Goede parkeerfaciliteiten voorkomen zoekverkeer en dragen bij aan een betere doorstroming en de verkeersveiligheid.”

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.