100 miljoen voor spoorboekloos rijden

Voor een impuls in het OV heeft V&W extra geld gereserveerd. De kabinetsambitie voor de korte termijn is een reizigersgroei van 5 procent in de trein per jaar. Daartoe wordt komend jaar 100 miljoen euro besteed aan onder meer extra treinen en het vergroten van het reisgemak door investeringen in de informatievoorziening en het fietsenstallingen op stations. Dit staat in de begroting V&W voor 2009.

Voor de langere termijn heeft de minister financiële dekking gevonden voor de 4,5 miljard euro voor het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Hierdoor wordt het mogelijk om op termijn in de Randstad en op de belangrijkste corridors spoorboekloos te rijden. Verder komt de spoorsector met een nieuwe dienstregeling voor 2010. Deze maakt meer treinen en een reistijdverbetering mogelijk. Spoorboekloos rijden is ook een ambitie voor het regionaal OV, waardoor dat nog meer een alternatief wordt naast de auto. Omdat ook de OV-chipkaart bijdraagt aan het gebruiksgemak van het openbaar vervoer werken de betrokken partijen het komend jaar verder aan de introductie van de kaart, zo stelt V&W.

Actieplan groei op het spoor
Op korte termijn zullen de eerste maatregelen in het kader van het Actieplan spoor worden uitgevoerd. Ongeveer de helft van het budget van 200 miljoen euro is daarmee ingezet. In oktober krijgen ex-studenten de eerste kaarten uitgereikt die een jaarlang recht geeft op onder meer 40 procent korting in de daluren. Dit jaar beginnen ook nog de treintrainingen voor senioren. Deze worden tot 2012 voortgezet. Verder start een pilot voor verbetering van informatievoorziening op grote stations in Brabant. Vanaf 2009 moet deze reisinformatie op de 46 grote stations in Nederland beschikbaar zijn.
De omgeving van de stations worden ook aangepakt. Zo worden wachtruimtes verbeterd en zullen weesfietsen bij de stations worden opgeruimd. Tevens komt er meer capaciteit voor fietsstallingen bij stations. Om ook de bereikbaarheid van de stations per auto te verbeteren komen er tussen 2009 en 2012 7.500 en 10.000 P+R plaatsen bij. Vanaf eind 2008 zullen in de nieuwe dienstregeling meer treinen rijden. In de dienstregeling die eind 2009 in gaat, komen daar nog meer treinen bij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.