Parkeergarage (bron: PublicDomainPictures/ Pixabay)

Gemeente concurreerde oneerlijk door te lage tarieven parkeergarages

Parkeergarage (bron: PublicDomainPictures/ Pixabay)

Drie gemeentelijke parkeergarages in Hilversum hebben oneerlijk geconcurreerd met commerciële parkeergarages en een parkeerterrein van Q-park. Dat is het oordeel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De gemeente Hilversum gaat de tarieven aanpassen. De gemeente verrekende niet alle kosten door in de tarieven voor de gemeentelijke parkeergarages, maar daardoor was sprake van oneerlijke concurrentie.

ACM boog zich over de zaak nadat parkeerorganisatie Q-park Nederland klaagde over de tarieven in de parkeergarages Gooiland, Gooische Brink en Leeuwenhoek. Dit zijn parkeergarages van de gemeente. Die rekende hier zulke lage parkeertarieven dat de garages verlies draaiden.

Oneerlijke concurrentie

Dit verlies werd door de gemeente onder andere gecompenseerd met belastinggeld, tot ongenoegen van Q-park. Deze organisatie heeft zelf ook twee parkeergarages en een parkeerterrein in het centrum van Hilversum en vond dat ze daardoor benadeeld werd. Q-park kaartte de oneerlijke concurrentie aan bij mededingingswaakhond ACM en die heeft nu in het voordeel van de commerciële partij geoordeeld.

Weliswaar mogen gemeenten zich met commerciële activiteiten zoals parkeergarages bezighouden, maar dan moeten zij wel alle kosten verrekenen in de tarieven. Als ze dit nalaten, zijn ze in overtreding van de de Wet Markt & Overheid. De regels hierin zorgen ervoor dat een overheid eerlijk concurreert met bedrijven, bijvoorbeeld door kostendekkende tarieven te rekenen. De gemeente Hilversum zal de tarieven aanpassen.

CBb

Het is niet de eerste keer dat Q-park naar de ACM stapt om oneerlijke concurrentie door gemeentelijke parkeergarages aan te kaarten. Onlangs werd uitspraak gedaan door het College van Beroep voor het bedrijfsleven over een vergelijkbare zaak in Veenendaal. ACM had ook in dat geval bepaald dat Q-park gelijk had, maar de gemeente was van mening dat het niet alle kosten hoefde door te bereken, omdat het geen onderscheid maakte tussen straatparkeren en slagboomparkeren.

Maar het CBb oordeelde dat het compenseren van verliezen met belastinginkomsten niet mag. Het exploiteren van een parkeergarage is namelijk een economische activiteit en het is niet toegestaan om economische activiteiten te financieren met publieke middelen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.