Gemeente Amsterdam schaft wielklem af

Per 1 januari 2009 schaft de gemeente Amsterdam de wielklem af. Het college van B&W is van mening dat bij een gastvrij Amsterdam een wielklem niet past.

De wielklem wordt nu alleen nog in het drukbezochte Amsterdam-Centrum gebruikt om er zeker van te zijn dat mensen hun parkeerboete betalen. Bezoekers en bewoners van de stad zijn veel tijd en hoge bedragen kwijt na plaatsing van een wielklem. Het college schrapt de wielklem uit de Verordening op de Parkeerbelastingen, waardoor stadsdelen dit instrument niet meer kunnen inzetten.

Ook stadsdeel Centrum hield de wielklem al kritisch tegen het licht. In 2003 had het stadsdeel al besloten het aantal aan te brengen wielklemmen terug te brengen met 70% Toen is nog niet overgegaan tot volledige afschaffing, juist omdat het op Europees niveau lastig blijkt om parkeerboetes van buitenlandse bezoekers te innen. Destijds was al wel het doel om – mits er voldoende alternatieven waren – op termijn de wielklem af te schaffen. Het afschaffen van de wielklem betekent dat een parkeerder in Amsterdam Centrum, die niet heeft betaald aan de parkeermeter, wordt behandeld als in de rest van Amsterdam: er worden geen wielklemmen meer geplaatst, wel boetes opgelegd. Dienst Stadstoezicht doet op dit moment al een proef met scanauto’s, waardoor meer auto’s gecontroleerd kunnen worden op parkeerovertredingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.