Geen parkeerplaats meer voor ziekenhuispersoneel

Parkeren bij ziekenhuizen door het personeel wordt steeds vaker aan banden gelegd. Sinds 1 augustus is er voor medewerkers van het ziekenhuis Gelderse Vallei uit Ede en Veenendaal geen plek meer gereserveerd in de parkeergarage. Zij betalen dan het reguliere parkeertarief voor patiënten en bezoekers.

Reden voor de maatregel is het tekort aan parkeerruimte rond het ziekenhuis. Via een ‘mobiliteitsmarkt’ is het personeel geïnformeerd over het nieuwe parkeerbeleid en de verschillende oplossingen voor het gebruik van de auto. Het mobiliteitssteunpunt Ede heeft de mobiliteitsmarkt in samenwerking met het ziekenhuis georganiseerd. Er was informatie te krijgen over Trappers. Met Trappers wil het ziekenhuis het fietsen door medewerkers stimuleren. Deelnemers aan Trappers krijgen € 0,09 (in de zomer) of € 0,18 (in de winter) per gefietste kilometer. Ook konden mensen informatie krijgen over elektrische fietsen en (elektrische) scooters en OV fiets.
Het Haagse ziekenhuis Bronovo introduceerde al begin 2007 een nieuwe regeling voor haar medewerkers. Aanleiding was ook daar een tekort aan parkeerplaatsen. Medewerkers worden met de nieuwe regeling gestimuleerd de auto te laten staan en voor een ander vervoermiddel te kiezen. Parkeren is voor hen niet meer gratis en zij krijgen een beloning wanneer zij niet met de auto naar het werk komen.
In de oorspronkelijke mobiliteitsregeling betaalden medewerkers 9 euro per maand voor hun parkeerkaart. In de nieuwe regeling zijn er gedifferentieerde dagtarieven. Wie dichterbij woont en met de auto komt, betaalt meer:
– Rood € 1,10 (tot 9 km; € 18,70 per maand bij 17 fiscale werkdagen).
– Oranje € 1,- (9 tot 20 km; € 17,- per maand).
– Groen € 0,80 (20 km en verder; € 13,60 per maand).
In de oude mobiliteitsregeling kregen werknemers in lijn met de CAO een reiskostenvergoeding van maximaal 53 euro per maand. In de nieuwe regeling ontvangt iedereen die niet parkeert bovenop de CAO-woon-werkvergoeding een extra vergoeding van 10 cent per km v.v., met een maximum van 10 km.
In de eerste 6 maanden heeft de nieuwe parkeerregeling bij het Bronovo ziekenhuis 20% meer parkeerplaatsen voor bezoekers opgeleverd.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.