Geld. Foto: iStock / darkojow

Gemeenteraad eist actie over honderden onterechte parkeerboetes

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

Het is onacceptabel dat honderden inwoners van Rijswijk in de afgelopen maanden onterecht een parkeerboete hebben ontvangen. De gemeente moet zo snel mogelijk optreden en communiceren met deze inwoners, eist de gemeenteraad. De scanauto die hier sinds ruim een jaar wordt ingezet, registreert bijvoorbeeld ook geparkeerde auto’s met een parkeervergunning of wagens op eigen terrein. Mensen moeten de boete betalen, voordat ze bezwaar kunnen maken. De gemeenteraad eist deze week van het college dat het hierover communiceert met de Rijswijkers én duidelijk maakt dat gedupeerden zich kunnen melden.

Een motie van RijswijksBelang hiervoor wordt breed gesteund door de gemeenteraad. De problemen zijn al een tijdje bekend, maar er is nog geen oplossing voor. Daardoor blijven mensen maar onterecht beboet worden en soms hebben ze inmiddels meerdere boetes. Met betalingsproblemen tot gevolg. Burgemeester Bas Verkerk laat tijdens de raadsvergadering weten zelf ook te zijn geschrokken van de toename van het aantal meldingen in de afgelopen weken, maar tegelijkertijd wijst hij erop dat het ‘juridisch en technisch complex is’.

Communicatie over fouten

Marc Weterings van RijswijksBelang stelt dat hij in zijn motie niet direct om een pasklare oplossing vraagt. Het gaat hem om drie punten. De gemeente moet via de mediakanalen eerlijk en oprecht naar buiten treden over de fouten die zijn gemaakt. Aanvullend daarop moet de gemeente in die berichten vermelden dat gedupeerden zich kunnen melden bij de gemeente Rijswijk en dat er hulp aangeboden gaat worden door de gemeente om onterechte naheffingen terug te vorderen bij het incassobureau. Als laatste vraagt hij de gemeente om samen met het incassobureau het scan- en naheffingsproces serieus aandacht te geven en dit probleem zo spoedig mogelijk op te lossen.

De burgemeester benadrukte dat er binnen de gemeente hard wordt gewerkt om uit te zoeken hoe het zit en wat een mogelijke oplossing is, maar wijst keer op keer op de juridische en technische moeilijkheid hier. Verkerk: “Dit is hele puzzel, maar we werken hier met man en macht aan.” Hij belooft ook zo snel mogelijk met een raadsbrief te komen.

Tijd

Hij verzoekt RijswijksBelang en de andere politieke partijen, die ook kritisch zijn, om hem tijd en ruimte te geven om dit uit te zoeken. De burgemeester is het weliswaar op de grote lijnen eens met de gemeenteraad en met het derde punt van de motie, maar vindt het een stap te ver om aan gedupeerden te vragen zich te melden. “Dan moet ik net iets meer zicht hebben op de problematiek en hoe we het oplossen.” Hij vroeg tijdens de vergadering dan ook om de motie nog niet voor te leggen.

RijswijksBelang gaf daaraan echter geen gehoor, omdat het volgens Weterings van belang is om de inwoners van de stad duidelijkheid te geven. Het probleem speelt al maanden. “U vraagt uitstel, uitstel, uitstel, maar voor de gedupeerden kunnen we dit niet langer uitstellen.” Deze mening wordt gedeeld door de andere partijen, die vinden dat hierdoor inwoners in ieder geval het gevoel hebben dat ze gehoord worden.

Inzet scanauto

Verschillende andere partijen stelden de vraag of de scanauto voorlopig niet meer kan worden ingezet. Ook dat was echter ingewikkeld. Een nieuw parkeerbeleid vaststellen doe je niet zomaar, reageerde Verkerk. “Dan is de vraag: hoe ga je dan wel handhaven? Ik heb echt iets meer tijd nodig om dit uit te zoeken.” Hij zei tijdens de raad om op dit punt terug te komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Gemeenteraad eist actie over honderden onterechte parkeerboetes”

asierts|30.04.21|00:59

Tsja, dat noemen we nou Fautomatisering: een blind geloof van beleidsmakers in de zegeningen van hippe ICT en de bewierookte beloftes van startups, snelle bedrijven & dito adviseurs daaromtrent. Nog even en de automagische auto, zweefbusjes, Hyperloop, MaaS-apps en SmartCity zijn ook doorgeprikt. Lang leve de onkundige beleidspraters die ongehinderd talloze miljoenen aan belastinggeld over de publieke balk smijten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.