San Fransico kent iedere vrije parkeerplaats

Over enige tijd kent heeft gemeente San Fransico een groot deel van de parkeerplaatsen in een centrale database opgenomen. Het gaat om zowel de plaatsen langs de straatkant, als in parkeergarages. Vanuit een centrale kan men dan precies zien waar nog plaats is.

Het zogenaamde SF project begint begin 2009 met een 23 miljoen dollars kosten netwerk van sensoren bij 6000 parkeerplaatsen met parkeermeter en 11500 plaatsen in parkeergarages en parkeerterreinen. De sensoren zien of een parkeerplaats bezet is en sturen die informatie door naar een centrale database. Van daaruit gaat de informatie over vrije plaatsen via verschillende kanalen naar de automobilist. De eenvoudigste route is die via parkeerverwijssystemen langs de kant van de weg. Maar in de toekomst zal de informatie ook via de gsm beschikbaar zijn en via Googlemaps kaarten.

Tegelijker loopt er Washington een proef met variabele parkeertarieven. Dit is mogelijk nu parkeerautomaten op afstand zijn te besturen en parkeertarieven realtime zijn aan te passen.

De proef loopt rond rond Capitol Hill en het basketbal stadion van de Washington Nationals. Doel is om de bezettingsgraad voor het straatparkeren op 80 tot 90 procent te houden, zodat kortparkeren voor winkelbezoek ook nog mogeljk is als er een basketbalwedstrijd wordt gespeeld. Daartoe gaan de tarieven voor een wedstrijd omhoog van 2 dollar voor het eerst uur tot 8 dollar voor de volgende uren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.