Geparkeerde auto's. Foto: Askar karimullin / iStock

Parkeervergunningen gemiddeld 3,3 procent duurder

Geparkeerde auto’s. Foto: Askar karimullin / iStock

Gemeentelijke parkeervergunningen zijn dit jaar gemiddeld 3,3 procent duurder geworden. Gemiddeld kost een parkeervergunning nu 120,98 per jaar, tegen 117,09 euro vorig jaar. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een eigen onderzoek onder 123 gemeenten. Daarmee is de stijging aanzienlijk hoger dan de verwachte inflatie. 

Van de 123 onderzochte gemeenten met een parkeervergunning zijn er elf die de kosten met 10 procent of meer verhogen. Zo stijgt in Utrecht de prijs voor centrumbewoners met 25 procent, van 354 naar 442 euro. In Oldenzaal verdubbelen de kosten, van 40 naar 80 euro.

Autoluwe of autovrije binnenstad

In 52 gemeenten veranderen de tarieven voor een parkeervergunning dit jaar niet en in 49 gemeenten blijft de stijging beperkt tot minder dan 3 procent. Grote steden maken de vergunning duurder omdat ze de binnenstad autoluw of autovrij willen krijgen. Veel middelgrote gemeenten gebruiken een betaalde parkeervergunning om de parkeerdruk te verlagen, bijvoorbeeld door forenzen te weren in woongebieden rondom een station.

Andere gemeenten doen het om financiële tegenvallers op te vangen, zoals de kosten van zorgtaken of de gevolgen van de coronacrisis, aldus VEH. “Sommige gemeenten grijpen alle middelen aan om de tekorten in het sociaal domein aan te vullen en verhogen ook de kosten van parkeervergunningen”, zegt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.

“Vorig jaar organiseerde de vereniging een petitie tegen de verhoging van de OZB om te voorkomen dat budgettaire problemen in het sociaal domein worden afgewenteld op de huiseigenaren. Klein: “Wij doen een dringend beroep op de landelijke politiek om afspraken te maken met gemeenten over aanvullend budget en daarmee nieuwe lastenverzwaringen in 2022 te voorkomen.”

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.