Stuurassistent TUDelft en Gazelle FOTO TU Delft

Parkeerplaatsen TU Delft moeten wijken voor fietser en voetganger

Stuurassistent TUDelft en Gazelle FOTO TU Delft

De gemeente Delft staat positief tegenover de wens van de TU Delft om meer dan 2.500 parkeerplaatsen aan de openbaarheid te onttrekken. Dit geeft de universiteit de mogelijkheid om parkeerregulering in te voeren. Met deze parkeerstrategie wil de universiteit de parkeerplaatsen die nu op de campus liggen verplaatsen naar garages langs de campusring.

Op die manier creëert de TU meer groen, meer ruimte en een autoluw binnengebied, met voorrang voor voetgangers, fietsers en OV. De campus zal bereikbaar blijven met de auto, maar deze modaliteit staat niet meer centraal vanwege doelstellingen voor duurzaamheid en ruimtelijke impact. Dit past volgens de gemeente bij de doelstellingen uit het Mobiliteitsprogramma Delft.

Parkeergarages

De totale parkeercapaciteit moet gelijk blijven, omdat de opgeheven parkeerplaatsen worden gecompenseerd in parkeergarages. Op die manier zijn de plekken beter vindbaar en er rijdt minder autoverkeer over de campus. Er zullen wel openbare parkeerplekken blijven bij Bouwkunde en Aula. Het is de wens van de TU om parkeerrechten te geven aan automobilisten die een relatie hebben met de TU, zoals medewerkers en studenten.

De gemeenteraad van Delft liet al eerder weten de ontwikkelstrategie van de TU Delft te steunen, zolang de parkeeroverlast niet zou verplaatsen naar gebieden rondom de campus. Om die reden is sinds twee maanden het parkeren in die zones al gereguleerd en is de verwachting dat het schrappen van de 2.500 parkeerplaatsen hier niet voor negatieve effecten zal zorgen.

Besluit gemeente

Het invoeren van parkeerregulering is overigens aan de TU Delft zelf. Maar omdat een groot deel van de parkeerplaatsen op de campus langer dan 30 jaar openbaar toegankelijk is, moeten deze plaatsen formeel aan de openbaarheid worden onttrokken. Dit kan alleen de gemeente doen.

Het college van B en W in Delft heeft nog geen voorstel over de onttrekking van de parkeerplaatsen aan de raad voorgelegd. Eerst is een ontwerpbesluit ter inzage gelegd. Voor de zomervakantie verwacht het college een definitief voorstel naar de raad te kunnen sturen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.