Parkeerplaats met blauwe streep in Someren

Innovatie geeft parkeerplaats meerdere doeleinden

Bron: Inge

Waarom zou je van een laad- of losplek in het weekend geen terras kunnen maken? Gedurende de week kan een straat prima meerdere functies vervullen. Dat is de gedachte van de onderneming Coding the Curbs. Vrijdag gaan bezorgers, bedrijven én horeca met behulp van een boekingssysteem, een app en een ‘smart sign’ samen een parkeerplek voor meerdere doeleinden gebruiken.

Het idee achter de innovatie is om de buitenruimte te programmeren en de wijk slim in te richten. “We moeten af van het rigide systeem waarin een plek maar één functie kan hebben”, aldus Alwin Bakker, de mede-oprichter van Coding the Curbs. Hij heeft de onderneming gestart met Martijn Pater, omdat de twee tegen de vraag aanliepen wie nu eigenlijk bepaalt hoe digitale lagen worden vertaald naar fysieke ruimte.

Meerdere functies

Want er zijn inmiddels veel verschillende digitale lagen in een stad aanwezig, terwijl een parkeerplaats nog steeds gewoon een parkeerplaats is. Terwijl ook die locatie prima meerdere functies zou kunnen hebben. Meer doen dus met minder plekken. Door de straten of wijken te digitaliseren, kan een plek doordeweeks worden gebruikt om te laden en lossen en in het weekend juist voor recreatieve doeleinden.

Het eerste echte systeem staat nu op straat en beleeft vrijdag zijn primeur in Amersfoort. “Je kunt alleen maar weten of het werkt als je het daadwerkelijk probeert”, aldus Pater. Volgens de oprichters betekent dit voor gebruikers betekent uiteindelijk gemak en zekerheid, terwijl het voor de stad staat voor veel minder zoekend verkeer en daarmee minder overlast en uitstoot. “Een win-winsituatie dus.”

Mobility Lab Programma

Deze innovatie is één van de 25 startups die is geselecteerd voor het Mobility Lab programma, hét startup-programma op het gebied van mobiliteit. Er kwamen in totaal 65 aanmeldingen binnen, waarvan ook een aantal uit het buitenland. Het is voor het eerst dat er zo veel buitenlandse startups zich hebben gemeld om hun innovatieve oplossing te testen in de regio Rotterdam, Noord-Brabant of Limburg. “Een mooie ontwikkeling die aantoont dat mobilteitsproblemen universeel zijn en zich niet beperken tot één land”, aldus projectleider Janneke Brouwer.

Belangrijke thema’s dit jaar zijn duurzaamheid en inclusieve mobiliteit. Brouwer: “Bij een groot deel van de geselecteerde startups staat duurzaamheid voorop. Van zero emissie-vervoer, een app die je routeadvies geeft voor groen vervoer, duurzame banden voor elektrische voertuigen tot een beloningsprogramma voor duurzame kilometers.” Daarnaast zijn er dus innovaties gericht op het toegankelijk maken van het vervoer. Voorbeelden zijn een Spaanse startup, die met een softwareoplossing voor flexibele busdiensten openbaar vervoer in gebieden met een lage bevolkingsdichtheid mogelijk maakt, en een Duitse startup, die een compacte, makkelijker te vervoeren rolstoel heeft gecreëerd.

Testen

Mobility Lab koppeld de 25 verkozen startups de komende maanden aan launching customers. Dit zijn partijen met een specifiek mobiliteitsprobleem waar innovatie mogelijk een oplossing kan zijn. De nieuwe ondernemingen worden bij meer dan honderd verschillende bedrijven en overheden geïntroduceerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.