10 Miljoen euro voor duurzame bussen in het ov

Staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor vijf pilotprojecten met schone en zuinige bussen in het openbaar vervoer (ov). Dit bedrag is toegekend op het Nationaal Mobiliteits Beraad (NMB).
In het NMB zijn onder meer de koepels van de decentrale overheden vertegenwoordigd. Het bedrag is bestemd om innovatieve en duurzame technologische oplossingen in het ov in de praktijk te testen. De informatie die uit de testen komt, zal openbaar beschikbaar zijn voor vervoerbedrijven en de regionale overheden als concessieverleners.

Het is de ambitie van staatssecretaris Huizinga om de innovatieve bussen versneld op de markt te brengen zodat het wagenpark van het stads-ov de meest schone en zuinige van Europa wordt. De eerste ‘schone’ bussen komen al in 2009 op de weg. Vijf regionale overheden participeren in de experimenten waarin de openbaar vervoerbedrijven voertuigen laten (om)bouwen tot schone en duurzame bussen.

Het bedrag van 10 miljoen euro maakt onderdeel uit van het project ‘Auto van de Toekomst gaat Rijden’. Het kabinet heeft dit project in het leven geroepen om innovaties voor stille, schone, zuinige, slimme en veilige mobiliteit versneld in Nederland op de markt te krijgen. Het project voor schone en zuinige bussen in het ov levert een bijdrage aan duurzame voertuiginnovatie.

-De provincie Zuid-Holland zet een proef op met vier hybride bussen. Connexxion voert de proef uit op de lijn Leiden, Alphen aan de Rijn en Gouda met vier hybride Van Hool bussen.
-Het tweede initiatief is van de regio Twente. Deze regio gaat rijden met schone, stille en zuinige bussen. Het gaat hierbij om een proef met twee hybride bussen. De gemeente Enschede en Connexxion zijn hiervoor een samenwerkingsverband aangegaan in het regionale HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) -systeem in de gemeente Enschede. Dit project gaat in samenwerking met VDL Bus & Coach en het Duitse bedrijf Vossloh Kiepe, die ook de aandrijving van trolleybussen verzorgt. Ook de Universiteit Twente en DHV zijn partner.
-Een derde regio die gaat rijden met innovatieve bussen is het samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Hier gaan twee bussen, voorzien van een mechatronsiche klep, op aardgas rijden waarbij gebruik wordt gemaakt van twee omgebouwde dieselbussen. Door toepassing van deze techniek worden aardgas motoren aanzienlijk zuiniger. Het project wordt uitgevoerd door de Hermes Groep in samenwerking met de Stadsregio Eindhoven, VDL Bus &Coach,het bedrijf Nonox Gas Engines BV en Rolande LNG BV.
-Het vierde experiment vindt plaats in de provincie Gelderland met het project ‘Whispers’. Het gaat hierbij om een proef met hybride bussen voorzien van een innovatieve aandrijflijn die de wielen direct aanstuurt. Deze techniek is ontwikkeld door het bedrijf e-Traction. De bussen gaan rijden in Apeldoorn in samenwerking met de gelijknamige gemeente, vervoerbedrijf Veolia, en de Hogeschool Arnhem/Nijmegen.
Ten vijfde gaat de Stadsregio Rotterdam een proef opzetten met twee hybride dieselbussen van Mercedes-Benz in de stad Rotterdam uitgevoerd door de RET in samenwerking met het Rotterdam Climate Initiative

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.