Saldoparkeren

Verkooppunten moeten Utrechtse carpoolplaatsen aantrekkelijker maken

Saldoparkeren zou kostbare ruimte in de leefomgeving teruggeven. Foto: Inge Jacobs

Carpoolen is niet echt aantrekkelijk als de parkeerplaats onbeheerd is en er veel zwerfvuil ligt. Om dit interessanter te maken voor automobilisten wil de provincie Utrecht op deze locaties de verkoop van bijvoorbeeld streekproducten, koffie of lunch faciliteren. Daarom zoekt de provincie voor carpoolplaatsen in een aantal dorpen ondernemers die hier hun producten kunnen verkopen en tegelijkertijd toezicht houden.

Utrecht is van mening dat carpoolen helpt om het aantal auto’s op de wegen in de provincie te verminderen. Minder auto’s op de weg is dan weer goed voor de doorstroming, minder uitstoot en voor de CO2-reductie. Maar het is gebleken dat automobilisten hun auto niet graag achterlaten op een carpoolplaats waar weinig sociale controle is. Het relatief hoge aantal autodiefstallen is ook een hindernis.

Aanwezigheid exploitant

De provincie heeft inmiddels een proef uitgevoerd met verkooppunten op carpoolplaatsen in Bunschoten en IJsselstein. Dit wees uit dat permanent toezicht en schoonhouden ertoe leiden dat de terreinen er verzorgder uitzien en dat tijdens de aanwezigheid van de exploitant diefstal en autokraken niet langer voorkomen. Een extra voordeel voor de provincie is dat de aanwezigheid en de promotie van een verkooppunt de bekendheid van de carpoolplaats vergroot.

Daarom zoekt Utrecht nu ook exploitanten op carpoolpaatsen in Eembrugge, Baarn, Vinkeveen, Breukelen, Maarssen en Cothen. In de eerste twee plaatsen zal het aantal carpoolplaatsen dit jaar en volgend jaar worden uitgebreid en er komen onder andere laadpalen voor elektrische auto’s. De provincie overweegt hier verder zonnepanelen te plaatsen. Dit kan er op termijn voor zorgen dat ook op andere carpoolplaatsen luifels met zonnepanelen boven de parkeerplaatsen worden geplaatst. Zo worden carpoolplaatsen extra aantrekkelijk en toekomstbestendig. Ondernemers die geïnteresseerd zijn kunnen tot uiterlijk 8 oktober 2021 op de aanbieding inschrijven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.