Gehandicaptenparkeerplaats (foto: overjupiter/pixabay)

Gemeenten tekenen Intentieverklaring Digitale Gehandicaptenparkeerkaart

foto: overjupiter/pixabay

 Negentien gemeenten en de Coöperatie Parkeerservice UA hebben deze maand hun handtekening geplaatst onder de Intentieverklaring Digitale Gehandicaptenkaart (GPK). Al langer wordt door gebruikers van de GPK gevraagd om het parkeren beter te regelen. De regels verschillen namelijk per gemeente en het aantal onterechte boetes neemt toe, omdat controleauto’s de papieren kaart niet kunnen lezen. 

Daarom is het SHPV (Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten) al het project Digitale GPK gestart. Het doel hiervan is onder meer om via een app op te kunnen zoeken welke parkeerregels op een specifieke locatie gelden. In die app moet het ook mogelijk zijn voor gebruikers van de kaart om inzicht te krijgen in de beschikbare parkeerplekken.

Landelijke oplossing

Daarnaast wordt in het project gewerkt aan een landelijke oplossing voor gemeenten waar GPK-houders een digitale vergunning nodig hebben. Zo’n digitale vergunning kan frustraties voorkomen over onterechte boetes door parkeercontrole met scanauto’s. De nog uit te werken landelijke parkeervergunning maakt het mogelijk om een kenteken te koppelen aan de GPK, wat een voorwaarde is voor digitale handhaving. Het voordeel voor GPK-gebruikers is dan dat zij niet meer in iedere gemeente die ze bezoeken apart een (digitale) parkeervergunning aan hoeven te vragen. In het project wordt verder gekeken hoe een digitale GPK kan helpen bij het tegengaan van fraude.

De intentieverklaring is getekend door gemeenten Alkmaar, Alphen a/d Rijn, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Helmond, Maastricht, Rotterdam, Schiedam, Tilburg, Utrecht, Zaanstad en Zandvoort. Zij willen een landelijke oplossing creëren in samenwerking met RDW. Het is bovendien de verwachting dat meer gemeenten aan gaan sluiten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.