Parkeerbord

GroenLinks Groningen wil parkeergarages in binnenstad sluiten

Bron: inge

Bezoekers van de Groningse binnenstad gaan als het aan de lokale fractie van GroenLinks ligt parkeren in een nieuwe garage aan de zuidzijde van het station. Vanaf daar is het centrum prima lopend te bereiken of met het openbaar vervoer. Meerdere parkeergarages in de binnenstad kunnen worden gesloten. Dit biedt ruimte voor bewoners om hier te parkeren, waardoor meer ruimte komt voor groen en bijvoorbeeld bankjes op straat.

Dat vertelt Benni Leemhuis, raadslid van Groenlinks in Groningen, tegen OOG TV. De gemeente Groningen is momenteel bezig met de ontwikkeling van de zuidzijde van het station en hier komt al een nieuwe parkeergarage. ‘Wij zeggen: zorg dat je deze garages sluit en dat je iets meer ruimte creëert in die parkeergarage. Dan kunnen mesen al eerder daar hun wagen parkeren en met het OV of lopend de stad in.”

Looproute

Er worden al plannen gemaakt om een looproute te realiseren van het nieuwe muziekcentrum en de binnenstad. De GroenLinks-fractie wil vooral de openbare ruimte verbeteren. Rijen geparkeerde auto’s en rijdende wagens die geluidshinder en stoffen uitstoten, zijn hiervoor volgens Leemhuis ‘desastreus’. Hij wijst erop dat er wel degelijk parkeergarages zullen blijven voor bezoekers die echt met hun auto in de binnenstad moeten zijn.

Het raadslid pleit bovendien tegen RTV Noord voor afleverpunten van pakketten op P+R-plekken. Na de aanschaf van een pakket dat met de auto vervoerd moet worden, kan de ondernemer dat afleveren bij een hokje op het parkeerterrein. “Heel veel mensen parkeren al op de P+R-terreinen. Hordes mensen doen dat bijvoorbeeld bij de Ikea, en lopen dan het laatste stuk of pakken de bus. Familie en vrienden die ik spreek, vinden het perfect geregeld. We moeten dan ook af van het idee dat iedereen van buiten de stad met de auto naar het centrum wil komen.”

De wethouder in Groningen heeft toegezegd om dit als optie mee te nemen wanneer de plannen worden gemaakt. Wel ziet hij in de financiën nog een drempel. “Het is een interessant idee, maar het wordt er niet per se goedkoper van”, aldus wethouder Roeland van der Schaaf.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.